Οι δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα ήταν μεν προσεκτικά διατυπωμένες πλην όμως δείχνουν ότι στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία θα μπουν περισσότερα του ενός ζητήματα καθώς ο ίδιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία πως η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης είναι προσηλωμένοι 100% στην διπλωματική λύση και την σκληρή δουλειά  και τους συμβιβασμούς που θα χρειαστούν προκειμένου να λυθούν αυτά τα ζητήματα» . Να θυμίσουμε ότι η Ελληνική κυβέρνηση διατυπώνει διαρκώς ότι «η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών» άρα μένει να δούμε ποιο θα είναι τελικά ακριβώς το αντικείμενο των συζητήσεων. Διαβάστε και δείτε τις δηλώσεις του κ. Πάιατ οποίος μίλησε και για την επακούμβηση των φρεγατών Λήμνος και Κεμάλ Ρέις.

Ο κ. Πάιατ πλαισιωμένος από υπουργούς της κυβέρνησης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Νεώριο της Σύρου

Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αλεξία Τασούλη

– Πώς βλέπετε το ρόλο της Γερμανίας ως διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα;

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα υπερατλαντικής συνεργασίας. Η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Γαλλία, όλοι μας εργαζόμαστε από κοινού για αυτά τα θέματα. Η επιστροφή στο λιμάνι του Oruc Reis ήταν ένα σημαντικό βήμα αποκλιμάκωσης το οποίο ένθερμα καλωσορίζουμε και τώρα όλη μας η προσοχή, πιστεύω πως αυτό περιλαμβάνει και την Ελληνική Κυβέρνηση, είναι στο να επιστρέψουμε στις διερευνητικές συζητήσεις, οι οποίες ελπίζουμε προς θα προσφέρουν διπλωματικά μέσα προκειμένου να λυθούν κάποια από τα μακροχρόνια ζητήματα στην περιοχή.

Αυτά τα ζητήματα, όπως ο ΥΠΕΞ Πομπέο έχει πει, πρέπει να επιλυθούν μέσω διπλωματίας και διαλόγου και όχι μέσω στρατιωτικών ενεργειών και προστριβών.

Βρισκόμαστε τώρα στο σημείο όπου όλοι μπορούν να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει η διπλωματία εξαρτάται πρωτίστως από την διάθεση των δύο χωρών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ελπίζουμε πως όλα τα μέρη θα εξακολουθήσουν να απέχουν από αποσταθεροποιητικές ενέργειες που θα κλιμακώσουν και πάλι την ένταση και θα κάνουν δύσκολη τη διπλωματική λύση.

-Βλέπετε ότι η αποκλιμάκωση θα είναι ποτέ δυνατή μεταξύ των δύο χωρών διότι ακόμη περιμένουμε την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών…

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης είναι προσηλωμένοι 100% στην διπλωματική λύση και την σκληρή δουλειά και τους συμβιβασμούς που θα χρειαστούν προκειμένου να λυθούν αυτά τα ζητήματα με τρόπο που θα επιτρέπει σε όλους να ανακτήσουν τον έλεγχο και να ασχοληθούν με την οικονομία την πανδημία και την ώθηση στην ευρύτερη περιοχή. Έχουμε ξοδέψει πολύ χρόνο και ενέργεια στις εντάσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους περίπου δύο μήνες. Προσωπικά θα προτιμούσα να στρέφω την προσοχή μου στις επενδύσεις την οικονομική ανάπτυξη, στην καταπολέμηση της πανδημίας και στο πώς θα εργαστούμε από κοινού, οπότε πιστεύω πως μοιραζόμαστε κοινές απόψεις και σε αυτόν τον τομέα με τον Πρωθυπουργό.

-Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού οι δύο χώρες ήρθανε κοντά σε ένα σοβαρό επεισόδιο;

Είχατε ένα σοβαρό ατύχημα με τη σύγκρουση ανάμεσα στις φρεγάτες Λήμνος και Κεμάλ Ρέις, αυτό νομίζω ήταν ένα καμπανάκι για όλους και έγινε φανερό σε εμάς ότι ο Έλληνας καπετάνιος του Λήμνος που ενεπλάκη έδρασε γρήγορα για να αποφύγει ένα χειρότερο ατύχημα.