Αυξημένα τα ενδοοικογενειακά κρούσματα ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας στη συνέντευξη Τύπου. Η Αττική βρίσκεται μέσα στις πιο επικίνδυνες περιοχές. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «έχει μεγάλη σημασία να δούμε το προφίλ των ανθρώπων που καταλήγουν σε ΜΕΘ. Είναι άνθρωποι ηλικιωμένοι -τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, έχει αυξηθεί η μετατόπιση των κρουσμάτων σε ηλικίες πάνω από τα 55 έτη- ή είναι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα.

Γι’ αυτό τους λέμε να προσέχουν διπλά. Όχι μόνο στις κοινωνικές επαφές τους, αλλά και μέσα στο σπίτι. Γιατί διαπιστώνουμε ότι πολλά κρούσματα είναι ενδοοικογενειακά. Μεταφέρονται, δηλαδή, από τα παιδιά τους κυρίως, όχι τόσο από τα εγγόνια τους, αλλά κυρίως από τα παιδιά τους τα οποία έρχονται από τον εργασιακό τους χώρο, νιώθουν πιο χαλαροί στο σπίτι, δεν είναι τόσο σε εγρήγορση για τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει η επαφή με τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας ή τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και έτσι αυτοί να καταλήγουν είτε στο νοσοκομείο είτε -πολύ χειρότερα- στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άρα, απευθύνουμε μια έκκληση: πολλή προσοχή και στο οικογενειακό περιβάλλον».

Νέες ΜΕΘ – Άλλες 26 μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Για τις νέες κλίνες ΜΕΘ, ο κ. Πέτσας είπε ότι παραδόθηκαν ήδη άλλες 14 κλίνες (4 στο ΝΙΜΤΣ, 10 στο «Σωτηρία») και ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα ανοίξουν άλλες 26 (σε «Αττικόν», Χαλκίδα κ.λπ.), δηλαδή θα έχουμε επιπλέον 40 κλίνες. Μάλιστα, ανέφερε ότι «έρχονται άλλες 236 κλίνες ΜΕΘ» από δωρεές και εκτίμησε μέσα στους επόμενους δύο μήνες οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ στη χώρα θα έχουν ανέλθει περίπου σε 1.200 (από 930 την προηγούμενη εβδομάδα), όσο είναι και ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι πιο επικίνδυνες περιοχές της Αττικής

Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας, με περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, την Κηφισιά, το Περιστέρι να βρίσκονται στο «κόκκινο». Όπως αναφέρει ο ANT1, ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται συγκεκριμένα στις εξής περιοχές:

  • Κάτω Πατήσια
  • Κυψέλη (Άνω και Κάτω)
  • Σεπόλια
  • Κηφισιά
  • Περιστέρι

Μιλώντας στο MEGA, ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, τόνισε ότι πλέον στον δήμο Κηφισιάς η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική. «Θέλω να βεβαιώσω όσο πιο κατηγορηματικά και υπεύθυνα γίνεται ότι πλέον στον δήμο μας η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική». Ο κ. Θωμάκος δήλωσε ότι ο δήμος έχει λιγότερα κρούσματα από το καλοκαίρι και μειώνονται συνεχώς.

Με εφαρμογή και από το κινητό θα βλέπουμε τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή μας 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσει εφαρμογή που θα σε ενημερώνει για τα μέτρα που αφορούν την περιοχή σου. Μια ανάσα πριν το «κόκκινο» η Αττική, είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας. Στο ερώτημα μέσου για το αν θα επιστρέψει η καθημερινή ενημέρωση για να πάψει η σύγχυση που επικρατεί είπε ότι ενδεχομένως να υπάρχει σε περιοχές μια σύγχυση.

Γι’ αυτό τον λόγο ήδη, όπως είπε αναπτύσσεται μια εφαρμογή από τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας στην οποία θα μπορεί κάθε πολίτης να πληκτρολογεί τον ταχυδρομικό του κώδικα και να μαθαίνει τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή του. Νωρίτερα είπε ότι η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες. Παρόλα αυτά υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις