«Βαρομετρικό χαμηλό» επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενόψει της κύρωσης στη Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, μια διαδικασία που υπό άλλες συνθήκες θα είχε σχεδόν τυπικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία κατά τη ψηφοφορία, θυμίζοντας τη διχαστική ρητορική περί προδοτών, τα «λαϊκά δικαστήρια, τις «επισκέψεις» σε σπίτια υπουργών και βουλευτών και τις επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να μην υπερψηφίσει τα σχετικά κείμενα στη Βουλή. Πέρα όμως από τον προβληματισμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για τη στάση που θα τηρήσουν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αλλά και βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας που είχαν βγει στα «κάγκελα» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει ακόμα ένα αγκάθι. Ποιος θα είναι ο εισηγητής εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθώς δεν υπάρχουν πρόθυμοι. Κι εκτός των άλλων πρέπει να είναι πρόσωπο που στο παρελθόν δεν έχει κάνει δηλώσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε από τη Θεσσαλονίκη ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία, αναμένοντας «158 συγγνώμες», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. «Κάθε ψήφος υπέρ των συμφωνιών θα είναι και μία συγγνώμη για την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια και για την εξαπάτηση των απλών πολιτών. Περιμένουμε λοιπόν 158 συγγνώμες, βάζοντας μέσα και τον Αντώνη Σαμαρά,» είπε.

Για την Συμφωνία των Πρεσπών όταν κλήθηκε να την υπογράψει ο κ. Τσίπρας, είπε ότι «ήταν από τις λίγες στιγμές που ένας πολιτικός αναμετράται με την ιστορία… Και σε αυτή την περίπτωση ήλθε πολύ σύντομα.» Διέψευσε ότι υπήρξε κάποια συναλλαγή για την Συμφωνία των Πρεσπών από την πλευρά του και πρόσθεσε: «Υπήρξε όμως συναλλαγή του κ. Μητσοτάκη, αντάλλαξε την άποψή του για το Μακεδονικό με την πρωθυπουργία».

Υπενθυμίζεται ότι τα τρία μνημόνια που θα τεθούν προς ψήφιση στη Βουλή αφορούν:

  • Την «Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης»
  • Την « Ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία»
  • Την «Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS)» από ελληνικά αεροσκάφη»