Ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα μας και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες σε Εύβοια, Θεσσαλία, Ιόνια νησιά, στην Κρήτη και αλλού, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • άμεση ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ενίσχυση των αγροτών καθώς και των αγροτικών περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες
  • καθοδήγηση των ελληνικών αρχών για τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ και
  • ισχυρά εργαλεία στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ για την προσαρμογή του αγροδιατροφικού τομέα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στον κ. Κόκκαλη ότι είναι καθόλα έτοιμη να αξιολογήσει τυχόν προτάσεις των αρμόδιων ελληνικών αρχών σχετικά με την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί, επενδύσεων που αποσκοπούν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς και χρηματοδοτικών συνεισφορών για την κάλυψη δαπανών ασφαλίστρων των γεωργών ή την κεφαλαιοποίηση ταμείων αμοιβαίας ασφάλισης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τις προαναφερόμενες επιλογές, οι ελληνικές αρχές έχουν προς το παρόν χρησιμοποιήσει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μόνο τη στήριξη προληπτικών επενδύσεων.

«Είναι άμεση ανάγκη η υποβολή πρότασης τροποποίησης του ΠΑΑ έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν τα μέτρα για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού αλλά και να ενισχυθούν τα μέτρα για την υλοποίηση επενδύσεων που αποσκοπούν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι Έλληνες αγρότες είναι ανυπολόγιστες και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του COVID που έχει ήδη πλήξει το αγροτικό εισόδημα», δήλωσε  ο Πέτρος Κόκκαλης.

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να προετοιμαστούν για την αποτελεσματική και αποδοτική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Αγροτική Ανάπτυξη, που σύμφωνα με τη θέση του Συμβουλίου είναι 7,5 δισ. ευρώ, από τα οποία αντιστοιχούν στην Ελλάδα 371,1 εκ. ευρώ για το 2022 και το 2023. Εμείς με τη σειρά μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπραγματευόμαστε το διπλασιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Αγροτική Ανάπτυξη, που σύμφωνα με την αρχική πρόταση ήταν 15 δισ. ευρώ και την άμεση διάθεσή τους το 2021 και το 2022», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Τέλος στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή συγκαταλέγεται στις βασικές προτεραιότητες πολιτικής της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και απαιτείται να αξιολογηθούν οι ανάγκες που σχετίζονται με τη διαχείριση κινδύνων και παράλληλα ότι πρέπει να διασφαλιστεί η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά την κατάρτιση και την εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις