Παραδεκτές έως βάσιμες έκρινε τις δύο προσφυγές της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανό να σημάνει τη δικαίωση της εισαγγελέως Διαφθοράς και για την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της από τον Αδ. Γεωργιάδη και για την ενοχοποίησή της χωρίς αιτιολογικό από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας προσέφυγε μέσω του συνηγόρου της στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο πρώτον λόγω της απόλυτης παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας από τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη και δεύτερον για το γεγονός ότι η Ελένη Τουλουπάκη κρίθηκε ένοχη όταν χωρίς αιτιολογικό επιλέχτηκε ως «αξιόπιστο» το ενοχοποιητικό και όχι το τεκμηριωμένο απαλλακτικό πόρισμα που συντάχθηκε για την ίδια από ομόβαθμους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Σημειώνεται πως η δίωξη Τουλουπάκη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς η εισαγγελέας διαφθοράς ήταν που είχε χειριστεί την πολύκροτη υπόθεση Novartis και την εμπλοκή πολιτικών. Η δίωξή της αφορούσε σε δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση.

Ολόκληρη η δήλωση του συνηγόρου της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς:

«Ως πληρεξούσιος δικηγόρος της κας Ελένης Τουλουπάκη οφείλω να ενημερώσω ότι η εντολέας μου στο πλαίσιο υπεράσπισης του θεσμικού ρόλου της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς, της αξιοπρέπειας της προσωπικότητάς της και του κύρους του φορέα που εκπροσωπεί, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με δύο προσφυγές, παραπονούμενη για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η πρώτη αφορούσε την ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς και η δεύτερη τη σοβαρή παραβίαση της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητάς της μέσω του τρόπου άσκησης σε βάρος της ποινικής δίωξης, παρά την αρχειοθέτηση της υπόθεσής της από εμπεριστατωμένο πόρισμα Αντεισαγγελέα του Α.Π., διαμαρτυρόμενη για την μη τήρηση της νομιμότητας.

Οι προσφυγές της, εκτός της ουσίας της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, διαθέτουν έντονα συμβολικό χαρακτήρα για την υπεράσπιση του εισαγγελικού θεσμού, της ανεξαρτησίας και αυτονομίας της δικαιοσύνης στη χώρα μας και την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών.

Μετά τις πρόσφατες έγγραφες απαντήσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και τις επίσημες καταχωρήσεις των προσφυγών, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης των σοβαρών καταγγελιών της.

Η προσφεύγουσα έχει τη βεβαιότητα ότι το Στρασβούργο θα εξετάσει σε βάθος τις προσφυγές, όπως κάνει πάντα, αλλά και τη βάσιμη ελπίδα ότι οι αναμενόμενες αποφάσεις του θα θωρακίσουν για μια ακόμη φορά τη δίκαιη δίκη, τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την προστασία και ανεξαρτησία των δικαστικών και εισαγγελικών θεσμών και θα αποκαταστήσουν τις αδικίες!

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πάγια τακτική του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου γίνονται πολύ δύσκολα παραδεκτές σε πρώτο επίπεδο οι προσφυγές, όμως όταν και αν αυτό συμβεί, το πλέον πιθανό είναι οι αποφάσεις να δικαιώσουν τον προσφεύγοντα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις