Το αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο πρωθυπουργός της χώρας να κάνει μία «ιστορική παρέμβαση» και να αφαιρέσει επίμαχη λέξη από το κοινό ανακοινωθέν με την γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται για μία κίνηση εξαιρετικά ταπεινωτική για έναν πρωθυπουργό και πρέπει να συντρέχουν λόγοι για να καταδεχτεί να την υποστεί. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, πάντα ειλικρινής, δήλωσε ευθαρσώς: «Όταν μας δοθεί η ευκαιρία (δεν  γνωρίζουμε τι εννοεί αλλά μπορούμε να φανταστούμε) για την αλλαγή, στα δύο κρίσιμα σημεία, που είναι η εθνικότητα και η γλώσσα, θα την αλλάξουμε», εκφράζοντας τον πόνο που προκάλεσε το «κάταγμα στα ακροδεξιά της ΝΔ». 

Η κυβέρνηση έμεινε σιωπηρή απέναντι στη δήλωση του Αδώνιδος Γεωργιάδη για την «κακή συμφωνία» των Πρεσπών, διαιωνίζοντας έτσι την πάγια και σιωπηλή ομηρία της. Όμως η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας για την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία φαίνεται να ενεργοποιεί νέα σχέδια εκβιασμού των ενοίκων του Μαξίμου από τον Αντώνη Σαμαρά και τους βουλευτές επιρροής του.

Τις διαθέσεις του πρώην πρωθυπουργού είχαν και οι σαφείς αιχμές του Θάνου Πλεύρη κατά του Νίκου Δένδια για τη συμπερίληψη του όρου «ιστορική» στο σκέλος που αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

EUROKINISSI

Τι ξημερώνει στα εσωτερικά της κυβέρνησης

Σε περίπτωση που γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα άμεσα και χωρίς τη συναίνεση του Αντώνη Σαμαρά, τότε στην ονομαστική ψηφοφορία για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία εξετάζεται το σενάριο της αποχής έως και 20 βουλευτών που επηρεάζονται από τον πρώην πρωθυπουργό.

Αν πάλι η κοινοβουλευτική διαδικασία προηγηθεί του ανασχηματισμού, εξετάζεται η εκδοχή να απέχει μόνο ο Αντώνης Σαμαράς από την ψηφοφορία. Ο πρώην πρωθυπουργός θα «επιτρέψει» όμως στους βουλευτές της επιρροής του να υπερψηφίσουν τα μνημόνια συνεργασίας αναμένοντας την ανταπόδοση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής πάντως ο πρωθυπουργός δεν ξεκαθαρίζει αν θα φέρει τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία για ψήφιση στη Βουλή ή αν θα παραμείνει όμηρος από τους βουλευτές επιρροής του Αντώνη Σαμαρά.

Η ιστορική μνήμη

Τίποτα δεν άλλαξε από τότε που υπογράφτηκε η συμφωνία των Πρεσπών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, ώστε να δικαιολογείται η αλλαγή στάσης της Ν.Δ. Οι δηλώσεις διχασμού και ξέφρενου εθνικισμού για την συμφωνία, από πλευράς βουλευτών της Ν.Δ., ανήκουν στο πολύ κοντινό παρελθόν. «Η ολοκλήρωση του δράματος απέναντι στα κελεύσματα των ξένων είναι ακριβώς η Συμφωνία… Σας ζήτησαν να τελειώσετε και το Σκοπιανό και να είσαστε η πρώτη φορά Αριστερά που τα ξεπούλησε όλα» έλεγε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σήμερα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι ένας θεσμός εθνοµηδενιστών, όπως σας χαρακτήρισε ο Μίκης Θεοδωράκης, που ονομάζεται ελληνική κυβέρνηση, θα έφτανε στο σημείο να λειτουργήσει τόσο μειοδοτικά» δήλωνε η κα Φωτεινή Αραμπατζή, σήμερα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα της Συμφωνίας δεν αφορούσε τους δύο βαλκανικούς λαούς αλλά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις