Μετά τη θύελλα αντιδράσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση, από το κυβερνητικό στρατόπεδο ανάβουν «κόκκινο» στο διορισμό ως μετακλητής υπαλλήλου στη Βουλή των Ελλήνων, της Ελένης Ζαρούλια, πρώην βουλευτού της Χρυσής Αυγής και συζύγου του κατηγορουμένου αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης, Νίκου Μιχαλοκιάκου, μόλις 5 ημέρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για την εγκληματική δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Αμέσως μετά από τη διαρροή που έγινε από το Μαξίμου, περί επικείμενης ακύρωσης της πρόσληψης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή του: «Μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής. Εν τω μεταξύ (η Ελένη Ζαρούλια) δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και να εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων».

Όπως αναφέρει ο κ. Τασούλας, «βάσει του Κανονισμού της Βουλής, πρώην Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων δικαιούνται έναν μετακλητό υπάλληλο της επιλογής τους. Το δικαίωμα αυτό έληγε με το πέρας της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου. Με τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής της 26ης/2/2019, το δικαίωμα αυτό παρετάθη και κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο». Είναι αυτονόητο, υπογραμμίζει ο κ. Τασούλας, «ότι μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής. Εν τω μεταξύ δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και να εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να ενοχλήθηκε όταν έμαθε την είδηση. Υπήρξε παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη ώστε να βρεθεί τρόπος να μην υλοποιηθεί η απόφαση διορισμού της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή.

Η χρυσαυγίτισσα Ελένη Ζαρούλια από τα βουλευτικά έδρανα όπου θαύμαζε τον σύζυγό της

Το σκεπτικό της απόφασης για τον διορισμό

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, ο διορισμός δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, βάσει απόφασης που έλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής. Το σκεπτικό της απόφασης για την τοποθέτηση της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή στηρίχθηκε σε διατάξεις του κανονισμού της Βουλής (άρθρα 35 και 36) που δίνουν τη δυνατότητα σε πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών κομμάτων να τοποθετούν μετακλητούς υπαλλήλους στη Βουλή των Ελλήνων.

Έτσι, ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης έσπευσε να διορίζει τη σύζυγό του λίγες μέρες πριν την απόφαση του δικαστηρίου για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, τέθηκαν  πολλαπλά  ερωτήματα τόσο ως προς τον χρονισμό της αδιανόητης απόφασης. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν ερωτήματα, και ως προς το αν η Βουλή των Ελλήνων εξάντλησε, όπως όφειλε,  τις δυνατότητές της για να αποτρέψει αυτόν τον προσβλητικό – για τον δημοκρατικό πολίτευμα- διορισμό.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα έξω από το Δικαστήριο

Και μπορεί ο πρόεδρος της Βουλής να εξέδωσε ανακοίνωση μετά τις έντονες αντιδράσεις, αλλά το θέμα είναι γιατί το Προεδρείο της Βουλής δεν ζήτησε νωρίτερα γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία για το πως θα μπορούσε να αποτρέψει τον διορισμό, στο «ναό» της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας. Επιπλέον, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η έγκριση του διορισμού της νοσταλγού του ναζισμού Ελένης Ζαρούλια, με προσόντα Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, την ώρα που νέοι Έλληνες πολίτες με ικανότητες και πανεπιστημιακά προσόντα μένουν στην ανεργία ή αναγκάζονται να μετακινηθούν στο εξωτερικό προς άγραν εργασίας.

Τι λένε κοινοβουλευτικές πηγές

Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής τα πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τον διορισμό μετακλητού υπαλλήλου, αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές για την υπόθεση διορισμού στη Βουλή της κυρίας Ελ. Ζαρούλια, τέως βουλευτού της Χρυσής Αυγής και συζύγου του υποδίκου επικεφαλής του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΧΑ ζήτησε να αρθεί ο διορισμός του προηγούμενου μετακλητού που είχε, και ζήτησε τον διορισμό της κας Ζαρούλια. Όσο για το χρόνο (διορισμού), ανέφεραν πως προ ολίγων ημερών έκανε τη σχετική αίτηση ο Β. Μιχαλολιάκος.

Η σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο σημερινό Φύλλο 811 (ΥΟΔΔ) της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, έχει ως εξής: «Με την υπ ́ αρ. 10747/7309/24-9-2020 απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων διορίζεται σε θέση μετακλητού υπαλλήλου κατηγορίας ΥΕ, προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 35 παρ. 1θ ́ του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β ́, Α ́ 51/1997), όπως ισχύει, στον πρώην Προέδρο Κ.Ο. «ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥ- ΣΗ ΑΥΓΗ», Νικόλαο Μιχαλολιάκο, μετά την κατά νόμο πρότασή του, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 35 και 36 του προαναφερόμενου Κανονισμού, η Ελένη Ζαρούλια του Βασιλείου (Α.Δ.Τ.: ΑΜ 225834), με το 7ο Μ.Κ. όπως τούτο ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής, της ΥΕ κατηγορίας του ν. 4354/2015 (Α ́ 176), όπως ισχύει».

Το πανό που κρέμασε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του κόμματος, στην Κουμουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑ: «Επικοινωνιακό damage control»

Για «επικοινωνιακό damage control», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε νέα του ανακοίνωση σχετικά με το διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή. «Αφού ο κ. Τασούλας πέντε μέρες πριν την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή διόρισε την υπόδικη νεοναζί Ζαρούλια ως μετακλητή στη Βουλή, αφού με δηλώσεις του επέμεινε ότι είναι «απόλυτο δικαίωμα» του κ. Μιχαλολιάκου και αφού το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου αντέδρασε σφόδρα, έσπευσε να δηλώσει ότι θα αλλάξει τον κανονισμό της Βουλής, κατόπιν εορτής”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σχολιάζοντας ότι “θα ήταν προτιμότερο να παραδεχθεί πως έκανε ανοησία και να ζητήσει απλά μια συγνώμη».

«Τόσο αυτός όσο και ο κος Μητσοτάκης που θεωρεί ότι όλα μπορούν να γίνουν ανεκτά από τη κοινή γνώμη με τη μέθοδο του επικοινωνιακού damage control», καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η απάντηση του κ. Τασούλα δείχνει ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει κατανοήσει τι έκανε. Καμία διαδικαστική δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή για την πολιτική επιλογή του με τον διορισμό της κα Ζαρούλια, ηγετικού στελέχους των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, πέντε μέρες πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Αναρωτιόμαστε αν τουλάχιστον ο Κ. Μητσοτάκης κατανοεί το πολιτικό σφάλμα που αδυνατεί να κατανοήσει ο κ. Τασούλας ή επικροτεί την απόφαση του», είχε επισημάνει νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σχολιάζοντας τις σχετικές διαρροές από κοινοβουλευτικές πηγές.

Είχε προηγηθεί άλλη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφερόταν ότι «η σημερινή απόφαση του κ. Τασούλα για το διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στην Ελληνική Βουλή σε θέση μετακλητού υπαλλήλου προξενεί έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά».

«Η ελληνική κοινωνία αναμένει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου τη δικαστική απόφαση που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί απεγνωσμένα να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους. Παραμένει, όμως, ως ερώτημα ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε αυτή την ενέργει», επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΚΕ: Κανένας κανονισμός της Βουλής δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις

«Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, η απόφαση του προέδρου της Βουλής να διορίσει, ως μετακλητή υπάλληλο της Βουλής, την πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και μάλιστα υπόδικη, Ελ. Ζαρούλια, προκαλεί την οργή κάθε λαϊκού ανθρώπου, νέου και νέας, κάθε δημοκράτη και πάνω απ’ όλα των θυμάτων της ναζιστικής βίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Και προσθέτει: «Κανένας κανονισμός της Βουλής και καμιά διαδικασία δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι για τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις, που πρέπει εδώ και τώρα να ανακληθούν, μαζί με την κατάργηση του επίμαχου άρθρου του κανονισμού της Βουλής».

ΜέΡΑ 25: Αδιανόητη και εξοργιστική απόφαση

«Αδιανόητη και εξοργιστική» χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ 25 την απόφαση του προέδρου της Βουλής να αποδεχθεί τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του Ν. Μιχαλολιάκου, επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, ως μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25 αναφέρει: «Η απόφαση αυτή του κ. Τασούλα είναι αδιανόητη και εξοργιστική για κάθε πολίτη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή λαμβάνεται σε μια τέτοια συγκυρία. Λίγες μόλις ημέρες πριν από την έκδοση της απόφασης για την Χρυσή Αυγή ο πρόεδρος της Βουλής αποδέχεται τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του επικεφαλής της ναζιστικής συμμορίας, ως μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής στον Νίκο Μιχαλολιάκο».

ΚΙΝΑΛ: Πρόκληση…

Πρόκληση χαρακτηρίζει ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, την υπογραφή του ΦΕΚ πρόσληψης της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή. «Είναι αδιανόητο η ΝΔ να βάζει στη Βουλή, εκείνους που ο ελληνικός λαός επέλεξε να αφήσει εκτός. Δεν άλλαξε τον κανονισμό, ενώ θα μπορούσε.

»Η δε υπογραφή του ΦΕΚ πρόσληψης της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή λίγες ημέρες πριν την έκδοση απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, είναι πρόκληση», αναφέρει ο κ. Χρηστίδης για το διορισμό της Ελ. Ζαρούλια στη Βουλή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις