Στην Αθήνα για διαβουλεύσεις καλείται ο πρέσβης της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μετά τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν περί «ανοχής του Ελληνικού Κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών».

«Απολύτως προσβλητικοί ισχυρισμοί»

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «σε συνέχεια των απολύτως ανυπόστατων και προσβλητικών ισχυρισμών της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν περί δήθεν ανοχής του ελληνικού κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, σε προσπάθειες στρατολόγησης τρομοκρατών μαχητών και κυβερνοεπιθέσεις από την ελληνική επικράτεια κατά του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έγινε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν».

«Σε συνέχεια του διαβήματος, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν Ν. Πιπερίγκος, εκλήθη στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η φιλοτουρκική «υποδοχή» του Έλληνα πρέσβη

Υπενθυμίζεται ότι η «υποδοχή» του νέου πρέσβη της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν, Νικολάου Πιπερίγκου από τον πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020, ήταν επιθετική. Στην ολιγόλεπτη ομιλία του, αντιμετώπισε την Ελλάδα και την Κύπρο ως χώρες εχθρικές καθώς τις κατηγόρησε ότι συνεργάζονται με την Αρμενία. Επίσης, υπογράμμισε ότι το Αζερμπαϊτζάν στηρίζει τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ενεργές επαφές με την Ελλάδα και πρέπει να σχεδιάσουμε τη συνεργασία μας για το μέλλον», υποστήριξε αρχικά ο Αλίγιεφ και συνέχισε, τονίζοντας ότι τα ενεργειακά θέματα έχουν αρνητική επιρροή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το δεύτερο θέμα που έθεσε ήταν η «στρατιωτική συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα συνεργάζεται στρατιωτικά και στηρίζει την Αρμενία «μια χώρα που καταλαμβάνει εκτάσεις μας, έχει διαπράξει γενοκτονία στο Χοτζαλί, έχει αφήσει άστεγους εκατομμύρια Αζέρους και καταστρέφει μνημεία του πολιτισμού και της θρησκείας μας».

«Αδελφική χώρα η Τουρκία»

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, υποστήριξε ότι η πολιτική της χώρας του ταυτίζεται απόλυτα με εκείνη της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης και της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο ο φίλος και εταίρος μας, αλλά μια αδελφική χώρα για μας. Υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Τουρκία χωρίς κανέναν δισταγμό σε όλες τις υποθέσεις. Έχουμε την υποστήριξη σε όλα τα ζητήματα από τους Τούρκους αδερφούς μας και τους υποστηρίζουμε κι εμείς σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών τους στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Αλίγιεφ.

Επισήμανε στον νέο Έλληνα πρέσβη ότι «θέλω να γνωρίζετε τη θέση μας. Η θέση αυτή έχει επισήμως γίνει γνωστή από την αζερική κυβέρνηση με δικές μου οδηγίες» ενώ για αποχαιρετιστήριο μήνυμα επανέλαβε τις «αδελφικές σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις