Ανάμεσα στους καταδικασθέντες της σημερινής ιστορικής απόφασης για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ήταν και ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης.

Ο καταδικασθείς είχε «αποκηρύξει» την Χρυσή Αυγή και στις τελευταίες δημοτικές εκλογές είχε ηγηθεί συνδυασμού στο Δήμο Καλαμάτας, όπου και εξελέγη.

Καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμιση

Το πρώην ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής είχε καταδικαστεί και για συκοφαντική δυσφήμηση κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Πέτρου Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικού συμβούλου Αθηναίων. Του είχε επιβληθεί ποινή 15 μηνών με αναστολή

Στις 24/8/2012 ο Κουκούτσης είχε ορμήσει μαινόμενος μέσα στον αύλειο χώρο της Βουλής εναντίον αντιπροσωπείας διαδηλωτών (Π. Κωνσταντίνου, Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας «Η Ενότητα», Φώτης Ανδρεόπουλος, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών) που, συνοδευόμενη από την τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, είχε επιδώσει στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκη το ψήφισμα αντιρατσιστικής συγκέντρωσης

Για την ανεξαρτητοποίησή του από την Χρυσή Αυγή

Μιλώντας για την ανεξαρτητοποίηση του από τη ΧΑ το 2017, τόνισε πως έγινε «καθαρά για προσωπικούς λόγους και για λόγους πολιτικής πρακτικής», καθώς «έκρινα ότι είχαν εγκλωβιστεί σε μία παλαιοκομματική κατάσταση, ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε όπως τα υπόλοιπα κόμματα, με ξύλινο λόγο, όπως τα άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου».

Ζητούν την παραίτηση του από το δημοτικό συμβούλιο

Μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ζήτησε την παραίτηση του από το δημοτικό συμβούλιο.

“Η απόφαση της Δικαιοσύνης και η καταδίκη του μορφώματος της «Χρυσής Αυγής» είναι ιστορική, αποδεικνύοντας ότι η Δημοκρατία μας λειτουργεί. Ο αγώνας ενάντια στη βία και το μίσος δεν σταματά εδώ»., ανέφερε ο Θ. Βασιλόπουλος.

«Είναι αυτονόητο ότι μετά τη σημερινή δικαστική απόφαση, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης Δ. Κουκούτσης, οφείλει να παραιτηθεί από τη θέση ευθύνης στην οποία έχει εκλεγεί στο διαδημοτικό Σύνδεσμο Ύδρευσης”, αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Βασιλόπουλος.

«Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα γιατί κατηγορούμαι»

Κατά την απολογία του, τον Οκτώβριο του 2019, είχε δηλώσει πως δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα γιατί κατηγορείται.

«Αυτή είναι η στρατιωτική δομή και σε όποιον αρέσει»

Ο Δημήτρης Κουκούτσης το 2013, μετά τα επεισόδια στο Μελιγαλά, είχε δηλώσει σε τοπικό κανάλι «αυτή είναι η στρατιωτική δομή και σε όποιον αρέσει», όταν του επισημάνθηκε από την πρόεδρο, σημείωσε: «Δεν έχει καμία δομή. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Αν είχε την στοιχειώδη οργάνωση, δεν θα συνέβαινε αυτό που συνέβη. Δεν υπήρχε οργάνωση, ανοργάνωτοι εντελώς. Αν θα ανατρέξετε στην δύσκολη δεκαετία του ’80 ως μέλος της ΟΝΝΕΔ, ήμασταν κατηγορούμενοι για παρόμοιες κατηγορίες. Θυμάμαι στο Εφετείο Ναυπλίου, είχαμε δικηγόρους στελέχη της ΝΔ για παρόμοιες κατηγορίες. Κρίνω ότι δεν νομίζω να υπήρχε ούτε η στοιχειώδης οργάνωση στη Χρυσή Αυγή. Ήταν όλα στον αέρα. Ούτε πολιτική δομή δεν είχε.

Για τη δολοφονία Φύσσα

Σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είπε ότι βρισκόταν στην Καλαμάτα και ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ, ωστόσο όταν επικοινώνησε με τα γραφεία του κόμματος, του απάντησαν πως δεν ήξεραν τίποτα. Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε επίθεση και κατά των ΜΜΕ γιατί «είπαν πράγματα για εμένα που ήταν εξωφρενικά», ενώ έπλεξε το εγκώμιο για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. «Ήταν άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, φτωχοί. Είχαν υποστεί τις συνέπειες των μνημονίων και όλη της δυστυχία της χώρας μας» είπε.

Ο Δ. Κουκούτσης ερωτώμενος από την για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επανέλαβε ότι ο Ιωάννης Λαγός ήταν «ό τι καλύτερο έχει περάσει από την περιοχή».

«Ο Λαγός ήταν ό,τι καλύτερο έχει περάσει από την περιοχή»

Ο καταδικασθείς είχε καταθέσει ο Ιω. Λαγός ήταν «ό,τι καλύτερο έχει περάσει από την περιοχή». Ερωτώμενος από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη σχετικά με την επίμαχη δήλωσή του, ο Δημ. Κουκούτσης υποστήριξε ότι η περιφέρεια του Πειραιά ήταν μία περιοχή υποβαθμισμένη και «εκείνη την εποχή η δράση του, με το μοίρασμα τροφής, σε συγκεκριμένες γειτονιές ήταν μη αμφισβητήσιμη».

Πρόεδρος: Όσα αναφέρονται στις απομαγνητοφωνήσεις; Τα Αμφισβητείτε; Δεν μπορείτε να εξηγήσετε κάποια μηνύματα που αφορούν το συγκεκριμένο βουλευτή που είπατε ότι ήταν ό,τι καλύτερο;

Κατηγορούμενος: Η δράση του εκείνο το 6μηνο έκρινα ότι ήταν αυτή που πρέπει να είναι για έναν βουλευτή που ενδιαφέρεται για τον κόσμο.

«Μπήκα στην Χ.Α για να αγωνιστώ ενάντια στα μνημόνια»

Όταν ρωτήθηκε για την ένταξή του στη Χρυσή Αυγή, σημείωσε: «Ο πρωταρχικός μου σκοπός…. Ζούσαμε μια εποχή μνημονίων. Ο σκοπός μου ήταν να αγωνιστώ ενάντια στα μνημόνια. Ένιωσα πως η Χρυσή Αυγή μου δίνει το βήμα να το κάνω. Πριν ήμουν στη ΝΔ από το 1980. Ήμουν αντιπρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής. Κατόπιν βρέθηκα στη ΧΑ».

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι ήξερε οτιδήποτε σχετικά με εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής λέγοντας: «Πριν 4 μήνες έχασα τον πατέρα μου που μεγάλωσε σε παιδόπολη γιατί είχε χάσει το πόδι του από γερμανική νάρκη, τίποτα άλλο δεν χρειάζεται να πω. Τι εθνικοσοσιαλισμό, μου λέτε κ. Πρόεδρε. Ποσώς με ενδιέφερε η ιδεολογία του κανενός».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις