Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δήλωσε προκλητικά ότι «το Oruc Reis επέστρεψε στα καθήκοντά του στην Aνατολική Μεσόγειο». Πιστός στο πνεύμα του non paper, που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επιχείρησε να μεταθέσει στην Ελλάδα τις ευθύνες για την ένταση και το ναυάγιο των διερευνητικών επαφών, κατηγορώντας την χώρα μας πως «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, στις συζητήσεις μας, στις πλατφόρμες των ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Ο Ερντογάν πρόσθεσε μάλιστα: «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε επιτόπου τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε». «Δείξαμε σε όλους ότι κανένα σχέδιο που δεν σέβεται τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Ανακοίνωσε, παράλληλα, πως το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 θα μεταβεί το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, στη Μαύρη Θάλασσα, όπου θα ανακοινώσει νέες πληροφορίες για κοιτάσματα που φέρονται να έχουν βρεθεί εκεί.

Φατίχ Ντονμέζ: Το Oruc Reis ξεκινά σεισμικές έρευνες

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε στο πλαίσιο της συνόδου «ICCI 2020 – 26ης Διεθνής Έκθεση Ενέργειας και Περιβάλλοντος» που έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης, πως «το Oruc Reis έφτασε στην περιοχή όπου θα επιχειρήσει στην ανατολική Μεσόγειο. Οι δοκιμές ξεκίνησαν χθες και σήμερα αρχίζουμε να κάνουμε τις πρώτες σεισμικές μετρήσεις».

Την ίδια ώρα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει με κλειστά ραντάρ στα ανοιχτά του Καστελόριζου, με το τελευταίο του στίγμα να δίδεται τα ξημερώματα της Τρίτης 13 Οκτωβρίου 2020. Παράλληλα και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, το Ataman και το Cengiz Han, έχουν κλείσει τα ραντάρ τους εδώ και περίπου 12 ώρες.