Οι προστατευόμενοι μάρτυρες για το σκάνδαλο της Novartis, Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμος Σαράφης, βραβεύτηκαν σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Oι δύο μάρτυρες βραβεύτηκαν με το ετήσιο βραβείο για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση» από την Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE / NGL.

Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά μίλησαν στην τελετή απονομής. Η μάρτυρας με το όνομα Αικατερίνη Κελέση δήλωσε: «Ευχαριστώ την GUE/NGL του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την τιμή που μου έκανε να με βραβεύσει με το πρώτο βραβείο για τους προστατευόμενους μάρτυρες – ένα ηθικό βραβείο σε όσους έχουν παλέψει να αποκαλύψουν την αλήθεια. Ένα σκάνδαλο που έχει στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ελληνικά ταμεία. Έχουμε δεχτεί πολλές απειλές και επιθέσεις από κάποιους που προσπαθούν να μας φοβίσουν και να μας εμποδίσουν να αποκαλύψουμε την αλήθεια. Οι επιθέσεις είχαν ως στόχο και τις οικογένειές μας, οι οποίες έχουν πληρώσει ένα βαρύ τίμημα στην καθημερινότητά τους. Το βραβείο αποτελεί μια ηθική αναγνώριση της προσπάθειάς μας να πούμε την αλήθεια, μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε να βοηθάμε στα επόμενα βήματα της έρευνας: ανεξάρτητα από το κόστος. Ευχαριστώ».

Ο μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ειδικά την GUE/NGL για αυτό το ξεχωριστό βραβείο. Είναι πραγματικά μια ξεχωριστή τιμή για μένα, καθώς αναγνωρίζεται η συνεισφορά μου στη συνεχή πάλη ενάντια στη διαφθορά. Το σκάνδαλο Novartis είναι ένα έγκλημα λευκού κολάρου αλλά και ένα διεθνές σκάνδαλο. Είχε επίσης ένα τεράστιο αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικονομία. Όλοι όσοι είπαν την αλήθεια και προσπάθησαν να αποκαλύψουν την αλήθεια σε αυτή την υπόθεση, υπέστησαν σημαντικά αντίποινα. Εκφοβίστηκαν, απειλήθηκαν και λοιδορήθηκαν. Ωστόσο, πιστεύω πως έκαναν το σωστό. Ενθαρρύνω κι άλλους ανθρώπους να αποφασίσουν να πουν την αλήθεια – ανεξάρτητα από το τίμημα. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Ευχαριστώ».

Παρακολουθείστε όλη την εκδήλωση:

Εκτός από τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis το βραβείο το μοιράστηκαν επίσης η Chelsea Manning, πρώην αναλύτρια πληροφοριών στον Αμερικανικό στρατό η οποία αποκάλυψε βίντεο που δείχνουν την δολοφονία άοπλων Ιρακινών πολιτών, καθώς και η μη κερδοσκοπική ομάδα έρευνας Correctiv, η οποία αποκάλυψε πληροφορίες σχετικά με το σκάνδαλο “cum-ex”, που κόστισε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους 55 δισ. ευρώ.

Το βραβείο δημιουργήθηκε στη μνήμη της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία, που δολοφονήθηκε εξαιτίας των ερευνών της, και τιμά τα πρόσωπα που δεν φοβήθηκαν να πουν την αλήθεια και για το κουράγιο τους να θέσουν σε κίνδυνο την επαγγελματικής τους καριέρα και την προσωπική τους ελευθερία.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι, το βραβείο είχε δοθεί στον Τζούλιαν Ασάνζ, τη Γιασμίν Μοταργέμι (εργαζόταν στη Nestlé) και στον μάρτυρα για το σκάνδαλο Football Leaks Ρούι Πίντο. Το 2018 το πρώτο βραβείο, έλαβαν ο Ραφαέλ Αλέ, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος για την υπόθεση των LuxLeaks, και ο δολοφονημένος Σλοβάκος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ, που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις