Η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020, την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα επανέλθουν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 στο ζήτημα της Τουρκίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Αύριο το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν και υπογράμμισε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων».

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στο διάλογο.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη». Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Μάας δήλωσε πως η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει. «Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».

Χάικο Μάας και Νϊκος Δένδιας

Πυρά και για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Ο Λεντριάν επέκρινε τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής.

«Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη στο θέμα αυτό, έτσι πρέπει να εφαρμοσθεί η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε. «Αυτό που μπορούμε να δούμε σήμερα είναι πως η μοναδική χώρα που δεν καλεί σε σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός είναι η Τουρκία και αυτό είναι επιζήμιο».

Η Αθήνα επιδιώκει ένα αυστηρό μήνυμα της Ευρώπης στην Άγκυρα

Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου προβλέπεται να συζητηθεί στο τέλος της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος νωρίτερα θα έχει φέρει το θέμα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος, θα επιχειρήσει να τοποθετηθεί σχετικά ήδη από σήμερα, ώστε να υπάρξει χρόνος για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που θα επιτρέψουν να προστεθεί μία παράγραφος για το ζήτημα στα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα θα επιδιώξει να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, που θα καταστήσει πιο απτή την προοπτική των κυρώσεων. Θα επιμείνει, δε, ότι δεν μπορεί η αξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς να περιμένει ως τον Δεκέμβριο (που είχε τεθεί ως απώτατο χρονικό όριο στη Σύνοδο στις 1-2 Οκτωβρίου). «Έχουμε έναν ασθενή σε κρίσιμη κατάσταση. Πρέπει να επέμβουμε τώρα. Αν περιμένουμε ως τον Δεκέμβριο, θα κάνουμε αυτοψία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει πού βρισκόμαστε» αναφορικά με την κατάσταση με την Τουρκία, τόνισε ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας την «αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο». Παράλληλα, η ίδια πηγή, σημείωσε ότι «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις