Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έφτασε μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια από τη Στρογγυλή, δημιουργώντας νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Ο Ερντογάν φαίνεται να προκαλεί ένα νέο θερμό επεισόδιο, τορπιλίζοντας στην ουσία την όποια πρόοδο είχε σημειωθεί τις προηγούμενες ημέρες για ελληνοτουρκικό διάλογο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε να πλέει λίγο πιο πάνω από τη νήσο Στρογγυλή, ενώ βρισκόταν στα 14 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, προκαλώντας για μία ακόμη φορά. Το πλοίο παραμένει στην περιοχή και πλέει με ταχύτητα 4,4 ναυτικών κόμβων, μόλις 18 μίλια νοτιοανατολικά του ακριτικού νησιού και το συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά και τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han.

Σύμφωνα με την παράνομη τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε συναγερμό ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή καθώς ισχυρές μονάδες του στόλου παρακολουθούν τις κινήσεις της Άγκυρας.

Αυτή τη στιγμή το Oruc Reis έχει απομακρυνθεί από το σημείο και κινείται νοτιότερα.

Τα τρία σενάρια που εξετάζει το Πεντάγωνο

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας αναμένουν ότι οι Τούρκοι θα συνεχίσουν τις σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια από το Καστελόριζο. Μέχρι την Παρασκευή, το «Oruc Reis» με τα βοηθητικά πλοία «Ataman» και «Cengiz Han» και τα πέντε τουρκικά πολεμικά που τα συνοδεύουν εμφανώς δεν είχαν προσεγγίσει το Καστελόριζο εγγύτερα μιας ακτίνας 20 ναυτικών μιλίων. Αυτό είναι το ένα από τα τρία σενάρια που αξιολογούνται ως τα πιθανότερα από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Το δεύτερο αφορά σε πλου του «Oruc Reis» με τον τουρκικό στολίσκο που το συνοδεύει σε ακτίνα μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο. Στην περίπτωση αυτή η Αγκυρα θα αμφισβητήσει και εμπράκτως το δικαίωμα της Ελλάδας, βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ. Το ακρότατο σημείο της βορειοδυτικής ζώνης ερευνών του «Oruc Reis», όπως αποτυπώνεται στην τουρκική NAVTEX που ισχύει μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, φτάνει σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο. Το ερώτημα είναι αν ο Ερντογάν θα επιλέξει την πραγματοποίηση ερευνών από το «Oruc Reis» στο όριο της ελληνικής χωρικής θάλασσας ωθώντας την κατάσταση στα άκρα.

Το τρίτο σενάριο αφορά στην πιθανότητα διεξαγωγής σεισμικών εργασιών δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Σε αυτή την περιοχή η Αθήνα έχει οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με το Κάιρο. Στις 22 Οκτωβρίου εκπνέει η ισχύουσα τουρκική NAVTEX.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις