Στην Κοζάνη βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Σημειώνεται πως η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έγινε η πρώτη περιοχή που επιβλήθηκε τοπικό lockdown λόγω εκτεταμένης διασποράς του κορονοϊού.

Στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τους πέντε δημάρχους της περιοχής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδειξε αδράνεια και δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την πανδημία, αλλά σημείωσε πως το ζήτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε από εδώ και στο εξής αυτήν την πραγματικότητα, καθώς, όπως είπε, «πρώτιστο ενδιαφέρον μας είναι η δημόσια υγεία».

«Είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που εισέρχεται στην κατηγορία επικινδυνότητας 4 και η πρώτη περιοχή που υπόκειται σε διαδικασία μερικού lockdown, αλλά lockdown είναι. Μόνο τα σχολεία λειτουργούν», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είναι διαδικασία εξάντλησης και της οικονομίας όταν πηγαίνουμε σε μια δεύτερη αναγκαστική παύση εργασιών, ιδιαίτερα σε μια περιοχή η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκεται σε μία περίοδο μετάβασης, χωρίς σχέδιο, από τον λιγνίτη, που απασχολεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού και παράγει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ, αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά θα έχουν μια σωρευτική πίεση».

Σημείωσε ότι η περιοχή της Κοζάνης είχε συρροή κρουσμάτων και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Ο ίδιος είπε ότι πήγε στην πόλη για να δει πώς είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ και στο τοπικό δημόσιο νοσοκομείο, για το οποίο πληροφορήθηκε ότι δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική ενίσχυση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κλινών σε ΜΕΘ ή σε προσωπικό. Όπως υπογράμμισε, σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η καταγραφή των προβλημάτων και η διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

«Το 2ο κύμα της πανδημίας βρίσκει το σύστημα υγείας απροετοίμαστο, γι’ ακόμη μια φορά. Βρίσκομαι σε μια περιοχή, όπου και στο 1ο κύμα της πανδημίας υπήρχε συρροή κρουσμάτων και βεβαίως βρισκόμαστε στο σημείο 0. Είναι η πρώτη περιοχή της χώρας η οποία μπήκε στο 4ο επίπεδο επικινδυνότητας, έχουμε για 2η φορά Lock down κι αυτό δε μπορεί παρά να είναι ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι υπήρξε αποτυχία στη διαχείριση. Δυστυχώς το νοσοκομείο της Κοζάνης, όλο αυτό το διάστημα, δεν ενισχύθηκε σε προσωπικό. Έχει έξι κλίνες στην ΜΕΘ, οι οποίες είναι ανεκμετάλλευτες, δε λειτουργούν. Υπήρξε μεγάλη αδράνεια σε σχέση με την ενίσχυση του ΕΣΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Κοζάνη δεν πρέπει να έχει την αρνητική πρωτιά στο θέμα της πανδημίας και να έχει μία ευνοϊκή μεταχείριση από την πολιτεία με έκτακτα μέτρα ενίσχυσης. «Το μερικό… ήταν το “κερασάκι στην τούρτα” των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή κι έχει φέρει σε απόγνωση τους επαγγελματίες», σημείωσε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας και πρόσθεσε πως η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης περνάει μία πολύ δύσκολη περίοδο λόγω του κορονοϊού και της απολιγνιτοποίησης.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο δημαρχείο Κοζάνης φορώντας μάσκα και συνοδευόμενος από τους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέα Ξανθό και Αλέξη Χαρίτση. Οι πρώτες κουβέντες με τους δημάρχους αφορούσαν την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στην Κοζάνη και ο κ. Τσίπρας είπε ότι ήρθε προετοιμασμένος βγάζοντας ένα μπουκαλάκι με αντισηπτικό από την τσέπη του.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook

O Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά την σύσκεψή του με τους Δημάρχους της Κοζάνης, προέβη σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, αναφέροντας πως:

«Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έξαρσης της πανδημίας και των νέων μέτρων περιορισμού, ενώ η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη οικονομικά λόγω της εσπευσμένης απολιγνιτοποίησης, χωρίς σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης και πόρους για τη δίκαιη μετάβαση».