«Για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα να υπερασπιστούμε την κυριαρχία της χώρας» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο podcast του Thema Radio 104,6. Ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι «η κόκκινη γραμμή παραμένει το μονομερές, απόλυτο δικαίωμά μας, να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια».

Σημείωσε πως η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία απολύτως περίπτωση δημιουργίας τετελεσμένου ή κεκτημένου. «Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις» είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο, αλλά χωρίς απειλές.

«Ο διάλογος περιλαμβάνει (σ.σ. όταν ξεκινήσει) μόνο την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών. της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, είναι το ένα και μόνο ζήτημα που θα τεθεί στο τραπέζι» ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα του επιτελικού κράτους έθεσε δύο βασικά ορόσημα:

  • Έως το τέλος του ’21 το 90% των επαφών κράτους- πολίτη θα γίνονται από τηλέφωνο ή υπολογιστή
  • Θα ακολουθήσει η μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων και λογοδοσίας από το κεντρικό κράτος στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε «συστημικό πρόβλημα» για την χώρα μας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη Δικαιοσύνη, καθώς «η καθυστέρηση δημιουργεί πυλώνες διαφθοράς και αποθαρρύνει επενδύσεις». Ως παράδειγμα επιτάχυνσης ανέφερε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης με στόχο να έρθουν 6 χρόνια πιο νωρίς οι δίκες για τον Νόμο Κατσέλη.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο για τα Άτομα με Αναπηρία τονίζοντας πως «διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή τους και την πρόσβασή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας».

Με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα στην παράνομη Navtex της Άγκυρας μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου

Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις