Την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, το νόμο που, όπως είπε, κατεδαφίζει «στα μουλωχτά» την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης.

Στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε την ευκαιρία να ασκήσει σκληρή κριτική συνολικά στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την οικονομία και τα εθνικά ζητήματα, ενώ επικεντρώθηκε στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα που καταργεί, όπως ανέφερε, εν μέσω πανδημίας την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία δεν καταργήθηκε ούτε στα «σκληρότερα χρόνια των μνημονίων».

Συγχρόνως, δεν παρέλειψε να σχολιάσει την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση στη Βουλή, καταγγέλλοντας ότι «κυβερνά τη χώρα από το control room ενός καλοταϊσμένου μηχανισμού προπαγάνδας» και ότι «παράγει διαρκώς την εικονική πραγματικότητα μιας κυβέρνησης που θέλει να πιστώνεται ό,τι θετικό υπάρχει σ’ αυτήν τη χώρα και από την άλλη μιας άχρηστης κοινωνίας αχάριστων πολιτών που με την ανεύθυνη συμπεριφορά τους γκρεμίζουν ό,τι καλό καταφέρνει η κυβέρνηση».

«Δε καταλαβαίνετε ότι δε μπορεί να βουλιάζει η χώρα στα κρούσματα, να βουλιάζει η οικονομία στην ύφεση, να σουλατσάρει το Oruc Reis ανενόχλητο εξίμισι μίλια από το Καστελόριζο, και την ίδια ώρα εσείς, όχι μόνο να κάνετε πως δε συμβαίνει τίποτα, αλλά να φέρνετε στη Βουλή στα μουλωχτά, νομοσχέδιο για το πως θα φωτοχοποιήσετε τους Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει το νόμο, «έστω και τώρα», σημείωσε ότι του δίνει «μια ευκαιρία να μην εγγράψει το όνομά του με μαύρα γράμματα στην κοινωνική και οικονομική ιστορία αυτού του τόπου», στους «χιλιάδες πλειστηριασμούς ρευστοποίησης της λαϊκής, πρώτης κατοικίας», στα “χιλιάδες δράματα που θα έρθουν».

«Στο βαθμό όμως που επιμένετε – και από ότι βλέπω επιμένετε – είμαι αναγκασμένος να αξιοποιήσω τα όπλα που μου δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, σε τέτοιας ύψιστης σημασίας ζητήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε στο Σώμα ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτει «πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα». «Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας», τόνισε. «Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίσετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύσετε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και κυρίως δε θα σας αφήσουμε να το κάνετε αυτό σαν τους κλέφτες», είπε ο ίδιος, ανεβάζοντας τους τόνους.

«Κομμένο και ραμμένο στις επιθυμίες των τραπεζών»

Νωρίτερα στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε πως η κυβέρνηση καταθέτει ένα νομοσχέδιο, «κομμένο και ραμμένο στις επιθυμίες των τραπεζών», την ώρα που «η οικονομία και η κοινωνία ξαναμπαίνουν σε κρίση». «Την ώρα που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βυθίζονται στην ανασφάλεια, στην οικονομική κρίση, που βλέπουν ότι η κρίση απειλεί να τους πάρει τη δουλειά και το εισόδημα, την ώρα που βλέπουν ότι η πανδημία απειλεί να τους πάρει τη ζωή, ο κ. Μητσοτάκης απεργάζεται για το πώς θα τους πάρει και το σπίτι, την πρώτη κατοικία και την περιουσία, πώς θα οδηγήσει όσους περισσότερους γίνεται στην πτώχευση», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση, όχι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και η κυβέρνηση Σαμαρά ή Παπαδήμου «σε συνθήκες ακραίων εξωτερικών πιέσεων δεν έκανε αυτό που κάνει σήμερα ο κος Μητσοτάκης».

«Που φέρνει και ψηφίζει χωρίς να έχουμε μνημόνια, όσα ούτε και τα μνημόνια δεν είχαν καταφέρει να επιβάλουν», είπε, χαρακτηρίζοντας «χειρότερο όλων» ότι όλα αυτά γίνονται εν μέσω πανδημίας και μιας νέας οικονομικής κρίσης που ήδη δημιουργεί ένα απειλούμενο τεράστιο αριθμό λουκέτων στην αγορά, σε επιχειρήσεις, που ήδη δημιουργεί νέες στρατιές ανέργων και νέες γενιές κόκκινων δανείων. «Και αυτές οι νέες γενιές δεν θα είναι από τους μέχρι χθες ευάλωτους. Είναι από τους μέχρι χθες μεσαίους επιχειρηματίες και τα μεσαία νοικοκυριά. Είναι ακριβώς αυτή η μεσαία τάξη που πίστεψε την απάτη σας και το ψέμα σας το προεκλογικό», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η αντίληψη που διαπερνά και αυτό το νομοσχέδιο, είναι η ίδια που διαπερνά κάθε πτυχή της πολιτικής της κυβέρνησης: Φταίνε οι πολίτες. Για την πανδημία, και την κρίση και τα κόκκινα δάνεια».

Οι αληθινοί στρατηγικοί κακοπληρωτές

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρθηκε στους «αληθινούς στρατηγικούς κακοπληρωτές» που «όχι μόνο δεν ιδρώνουν αλλά πίνουν για άλλη μια φορά εις υγείαν των κορόιδων», τους «μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες» ή τους «ιδιοκτήτες καζίνο» και τις «γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες που δεν έχουν από τις ελληνικές τράπεζες την ίδια μεταχείριση στα δάνειά τους, σε σύγκριση με τους πολλούς ανώνυμούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες». Ως «μεγαλύτερο στρατηγικό κακοπληρωτή», μάλιστα, χαρακτήρισε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και «τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά», απευθύνοντας ερώτημα στον υπουργό Οικονομικών πώς «αισθάνεται σήμερα» όταν το κόμμα του έχει «πάνω από 300 εκατομμύρια δανεικά και αγύριστα στις τράπεζες” και την ίδια στιγμή ετοιμάζεται “να πτωχεύσει νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα για 100 και 50 χιλιάδες ευρώ».

Μετά την ανακοίνωση της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση προκειμένου να «αναγκαστεί» να παραστεί ο πρωθυπουργός και να εξηγήσει «ποια είναι τα συμφέροντα και οι λόγοι εκείνοι που επιβάλουν εν μέσω πανδημίας την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη ρευστοποίηση της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας». «Θα έρθει ο κ. Μητσοτάκης και θα απολογηθείτε και στο Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό», κατέληξε.

Βελτιώσεις για το ακατάσχετο κατέθεσε ο Σταϊκούρας – Η κόντρα με το ΚΙΝΑΛ

Αλλαγές στης διατάξεις που αφορούν στην απόλυτη προστασία τραπεζικών λογαριασμών με το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Καταθέτω αλλαγές που είχα προαναγγείλει στην επιτροπή. Μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζεται και το ζήτημα του ακατάσχετου και το ζήτημα του καθαρού εισοδήματος. Παράλληλα, περιλαμβάνονται σειρά βελτιώσεων που προτείνονται από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής».

Την ίδια στιγμή, αλλαγές και στα ιδιωτικά ασφάλιστρα κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για να ξεκαθαρίσει πως τα κριτήρια αύξησης των κομίστρων αφορούν μόνο συμβόλαια υγείας που περιλαμβάνουν το δικαίωμα μονομερούς αναπροσαρμογής.

«Προχωρούμε σε δύο βελτιώσεις: Στην παρ. 4 οι λέξεις «μέχρι την έναρξη ισχύς του παρόντος» αντικαθίστανται «μέχρι την έναρξη ισχύος εκτός από συμβάσεις που δεν προβλέπεται αναπροσαρμογή ή προβλέπεται μηδενική αναπροσαρμογή ασφαλίστρων». Η δεύτερη αφορά τα κριτήρια αύξησης ασφαλίστρων. Η φράση που δηλώνει ότι τα κριτήρια ορίζονται με υπουργική απόφαση αντικαθίσταται και ορίζουμε ότι θα εισάγονται με Προεδρικό Διάταγμα. Άρα, αντί υπουργικής απόφασης θα περάσει με προεδρικό διάταγμα που θα περάσει από προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Κόντρα Λοβέρδου – Σταϊκούρα για την κρίση του 2010 στη Βουλή

Με τις ευθύνες της οικονομικής κρίσης καταπιάστηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, κατά την διάρκεια της συζήτησης των διατάξεων του νέου πτωχευτικού κώδικα.

«Μας προσβάλει. Θυμίζω στον υπουργό ότι στις εκλογές του 2009 η κυβέρνησή του παρόξυνε τα χρέη και τις δαπάνες της χώρας στην προεκλογική περίοδο. Όταν παρέλαβα το υπουργείο Εργασίας από την κα Πετραλιά μου έλεγε ότι πρέπει να βρω 2,5 δις ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις. Με αυτή την κατάσταση που παραλάβαμε δεν πρέπει να τολμά να λέει ότι εμείς ρίξαμε την χώρα στα μνημόνια», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας στον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ευθύνεται για την πρόσδεση της χώρας στα μνημόνια.

Απαντώντας στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε, λέγοντας: «Είμαι υπερήφανος για την παράταξη που υπηρετώ. Παρά τα λάθη και παραλείψεις που όλοι έχουμε κάνει, αποδεδειγμένα η παράταξή έχει το πιο θετικό πρόσημο για την κοινωνία και την οικονομία».

Τον λόγο έλαβε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός υπογραμμίζοντας «Η θέση μας είναι δεδομένη για εκείνη την περίοδο. Ο Κώστας Καραμανλής προειδοποίησε εγκαίρως. Πήρε μέτρα. Δεν τον ακολούθησε ο κ. Γ. Παπανδρέου και βγήκε στις εκλογές με το «λεφτά υπάρχουν» για να στήσει την ιστορία στην συνέχεια με το παγόβουνο. Μετά όλοι γνωρίζουμε ποια ήταν η εξέλιξη. Μετά από αυτήν την ιστορία που μας οδήγησε ο κ. Παπανδρέου πράγματι η παράταξή μας με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου σήκωσε την χώρα όρθια».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις