Σημερινά δημοσιεύματα στο φύλλο της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι: «Αξιωματούχοι υπηρεσιών ασφαλείας είχαν αποπειραθεί να τον εντοπίσουν και αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου στις 7 Οκτωβρίου. Οι προσπάθειές τους, ωστόσο, είχαν αποβεί άκαρπες».

Όποιος γνωρίζει τα βασικά για τον τρόπο πως κινείται η αστυνομία σε υποθέσεις εγκλήματος, αντιλαμβάνεται ότι η έμπειρη ΕΛΑΣ ήδη από τις 7 Οκτωβρίου είχε αντιληφθεί ότι τελεί υπό συνειδητή εξαφάνιση. Από την επομένη κι όλας έπρεπε να είχε ενεργήσει για τον εντοπισμό του, ως είθισται στις υποθέσεις παρακολούθησης εγκληματιών. Πόσο μάλλον στην περίπτωση του Χρήστου Παππάς που γνώριζαν ότι θα πάρει πολιτικές διαστάσεις το θέμα. Παρ΄ όλα αυτά το Υποτργείο Προ.Πο. δηλώνει ότι «εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο».

Η εμφάνιση και η εξαφάνιση

 • Ο Χρήστος Παππάς ήταν υποχρεωμένος να εμφανίζεται μια φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα, όπως και έπραξε την 1η Οκτωβρίου
 • Στις 7 Οκτωβρίου, ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου, οι αστυνομικοί τον αναζήτησαν και δεν τον βρήκαν
 • Μία εβδομάδα αργότερα η αστυνομία «διέρρεε» την πληροφορία πως γνωρίζει πού βρίσκονται όλοι οι χρυσαυγίτες
 • Ο Παππάς είναι επισήμως εξαφανισμένος από τις 22 Οκτωβρίου

Οι κινήσεις του Νο2 αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης αποδεικνύονται μελετημένες και προσεκτικά οργανωμένες, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του συνηγόρου του, Περικλή Σταυριανάκη. Ο οποίος δήλωσε ότι ο Χρήστος Παππάς του είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να διαφύγει εδώ και ημέρες και ότι δεν γνωρίζει εάν πρόκειται να αλλάξει αυτή του την απόφαση και να παραδοθεί.

EUROKINISSI

Ανακοίνωση του Υπουργείου Προ.Πο.

 • Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 27/8/2015, ήρθησαν περιοριστικοί όροι που ίσχυαν για τον αποφυλακισθέντα τον Μάρτιο 2015 Χ. Παππά: Είχε υποχρέωση να εμφανίζεται μόνο μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό τμήμα (την 1η κάθε μήνα), αντί για τρείς που ίσχυαν προηγουμένως και δεν ήταν πια υποχρεωμένος να διανυκτερεύει σπίτι του, στου Παπάγου.
 • Δηλαδή οι όροι έγιναν κατά πολύ επιεικέστεροι. Τους αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, δεν κυβερνούσε η Ν. Δημοκρατία, ήταν υποχρεωμένη να τους εφαρμόσει η Αστυνομία.
 • Ο Χ. Παππάς με άνεση εφήρμοζε τους νέους όρους. Τελευταία φορά εμφανίσθηκε στο Τμήμα την 1η Οκτωβρίου 2020, ως όφειλε. Και η Αστυνομία το κατέγραψε και ενημέρωσε, ως όφειλε.
 • Έκτοτε δεν έχει εμφανισθεί. Δεν είχε καμιά τέτοια υποχρέωση, δεδομένου του προαναφερθέντος βουλεύματος.
 • Εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο.
 • Στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη να το δηλώσει καθαρά!
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες μέρες εγκαλούσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί δεν συνέλαβε τον ευρωβουλευτή Λαγό. Τώρα εγκαλεί γιατί δεν παρακολουθούσαμε τον πολίτη-κατηγορούμενο Παππά.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή καλεί το Υπουργείο και την Αστυνομία να παρανομήσουν. Και στον Λαγό και στον Παππά. Να μην εφαρμόσουν τη νομιμότητα, αλλά να ερμηνεύσουν το κράτος δικαίου α λα καρτ. Η ταραγμένη μετεμφυλιακή πολιτική μας ιστορία θα έπρεπε να είναι μάθημα για αυτές τις επικίνδυνες σκέψεις.
 • Στο όνομα λοιπόν της ομόθυμης λαϊκής καταδίκης της Χ.Α. ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτεί, πάει να κάνει το συναίσθημα παρανομία. Πιο σταλινικό, πιο ολοκληρωτικό, πιο λαϊκιστικό, πιο επικίνδυνο δεν γίνεται!
 • Ας γίνει λοιπόν απολύτως ξεκάθαρο στους κάθε είδους νοσταλγούς: Στην σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα!
 • Για τον φυγόποινο Χ. Παππά η Αστυνομία ενεργεί τα δέοντα. Το έχει κάνει πολλές φορές και με επιτυχία.

Θανάσης Καμπoγιάννης, συνήγορος πολιτικής αγωγής

Λάβρος κατά του υπουργού προστασίας του Πολίτη εμφανίστηκε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στην υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάσης Καμπαγιάννης. Σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Ευγενία Λουπάκη δήλωσε:
«Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει χρέος εντός των επόμενων ωρών- όχι ημερών ούτε μηνών- να φέρει τον Χρήστο Παππά μπροστά στον εισαγγελέα έκτισης ποινών. Αν δεν το πράξει είναι είτε παντελώς ακατάλληλος είτε εμπλεκόμενος και οφείλει να παραιτηθεί άμεσα».

Απευθύνηκε μάλιστα προσωπικά  στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη λέγοντας:
«Κύριε Χρυσοχοΐδη είχατε μία δουλειά να κάνετε. Γνωρίζατε ότι το δικαστήριο θα έβγαζε απόφαση στις 7 Οκτωβρίου, ότι θα υπήρχε χρονική απόσταση ανάμεσα στην απόφαση και τις αναστολές και υποτίθεται ότι φρουρούσατε τα σπίτια των κατηγορουμένων. Έβγαιναν συνδικαλιστές της αστυνομίας, όπως ο ανεκδιήγητος Μπαλάσκας και χλεύαζαν ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να τους ξεφύγουν. Τώρα λοιπόν γελοιοποιείται η Αστυνομία, γελοιοποιείται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γελοιοποιείται η κυβέρνηση»

«Το μητρώο του κ. Χρυσοχοΐδη είναι λερωμένο από τη φυγοδικία του Περίανδρου, υπογράμμισε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, αποκαλύπτοντας ότι από την ανάγνωση του σκληρού δίσκου του Χρήστου Παππά προέκυψε ότι ο Περίανδρος ήταν προσκεκλημένος στο γάμο του, με θέση στο τραπέζι και μπομπονιέρα άρα η Αστυνομία που υποτίθεται τον έψαχνε μπορούσε άνετα να τον βρει».

«Μείζον θέμα προκύπτει και για την εισαγγελέα κ. Οικονόμου, που εισηγήθηκε και υποστήριξε με πάθος τις αναστολές, κατέληξε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, διότι σημερινό ρεπορτάζ της Καθημερινής αποκαλύπτει ότι η Αστυνομία γνώριζε από τις 7 Οκτωβρίου ότι ο Παππάς δεν βρίσκεται σπίτι του, έχει φύγει. Είτε η Αστυνομία δεν ενημέρωσε ως όφειλε την Εισαγγελία είτε η κυρία Οικονόμου γνώριζε ότι ο Παππάς έχει φύγει και παρόλα αυτά έδινε τη μάχη της αναστολής».

Διεθνής Τύπος

Η εφημερίδα Guardian έχει τίτλο «Ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής διέφυγε μετά την καταδίκη του»,  ενώ ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο πατέρας του Χρήστου Παππά είχε παίξει ρόλο και στο πραξικόπημα του 1967.


Η εφημερίδα Parisien, έχει τίτλο: Το νούμερο δύο της Χρυσής Αυγής το έβαλε στα πόδια για να αποφύγει τη φυλακή. Στο ρεπορτάζ αναφέρει ότι πρόκειται για μεγάλο θαυμαστή του Μουσολίνι, και μάλιστα είναι συλλέκτης αναμνηστικών από την ιταλική φασιστική περίοδο.

Το ισπανικό La Razón αναφέρει « Ένας από τους ηγέτες της Χρυσής Αυγής έφυγε για να αποφύγει τη φυλακή Ο Χρήστος Παππάς πιστεύει ότι θα κερδίσει την έφεση της ποινής».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις