Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Χρήστου Σταϊκούρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου σημειώθηκε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 στη Βουλή μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εάν ήθελε ο πρωθυπουργός να υποστήριζε τον κ. Σταϊκούρα, έπρεπε να είναι εδώ χθες για τον Πτωχευτικό Κώδικα και να μην κρύβεται. Θα τον στήριζε, εάν μετέτρεπε αυτή την πρόταση μομφής σε μομφή κατά της κυβέρνησης, αλλά τον αφήνει έτσι, γιατί αυτός θέλει να αποφύγει την όποια συζήτηση για το πτωχευτικό», είπε ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε την ώρα της διαχείρισης της πανδημίας και της εξέλιξης της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

Τόνισε ότι δεν μπορεί ο κ. Σταϊκούρας να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας» γιατί ο ίδιος και οι βουλευτές της ΝΔ ήταν αυτοί που καλούσαν τον κόσμο να βγάλει τα λεφτά του από τις τράπεζες το 2015, μιλούσαν για χάος και τέταρτο μνημόνιο, και κατέβαιναν σε συλλαλητήρια για τις Πρέσπες. Θύμισε ότι ο κύριος Γεραπετρίτης είπε ότι η πρόταση μομφής που κατέθεσαν όλοι και όλες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά του ιδίου στην ουσία.

Και απάντησε ότι «η μόνη μομφή εναντίον μας είναι ότι χαλάμε το Σαββατοκύριακο του κ. Μητσοτάκη». Επεσήμανε ότι η ΝΔ έχει την τύχη να έχει απέναντί της μια πολύ υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ένα είδος αντιπολίτευσης που ποτέ δεν έκανε η ΝΔ Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το νομοσχέδιο από την κοινωνία, κάνοντας αναλυτική αναφορά στη θεματολογία δημοφιλούς φιλοκυβερνητικού site.

Σταϊκούρας: Να είστε πιο προσεκτικός

«Να είστε πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για τον Πτωχευτικό Κώδικα, όταν τα έγγραφα που κατέθεσα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς φέρουν την υπογραφή σας, απάντησε ο κ. Σταϊκούρας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς δεν θα έπρεπε να μιλάτε για το νομοσχέδιο, διότι είχατε πει στις 31/10/2015 στη Βουλή, ότι έως το τέλος του 2015 θα έχουμε λύσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης και των κόκκινων δανείων, και είμαστε στο 2020 που προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα, που όχι μόνο δεν λύσατε εσείς, αλλά το διογκώσατε», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι τέτοιες προτάσεις, οι πρωθυπουργοί τις μετατρέπουν σε προτάσεις εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Κύριε Σταϊκούρα, ο πρωθυπουργός σας δεν σας καλύπτει, παρότι σας χειροκροτεί», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να καταθέσει αίτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τον Πτωχευτικό Κώδικα: «Χωθήκατε κάτω από την πολιτική φούστα του κου Βαρουφάκη (που κατέθεσε σχετικό αίτημα) για να βρείτε επιχειρήματα. Ταυτίζεστε μαζί του, διότι μαζί καταστρέψατε τη χώρα το 2015», είπε ο κ. Λιβανός.

Έφη Αχτσιόγλου: Πετάξατε το γάντι στην κοινωνία και εμείς το σηκώσαμε

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Πάνος Σκουρλέτης, είναι οι δύο πρώτοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέβηκαν στο βήμα για να αναπτύξουν την πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. «Χαριστική βολή» στην κοινωνία χαρακτήρισε τον νέο πτωχευτικό καθεστώς, η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία σημείωσε ότι η μομφή στον Χρήστο Σταϊκούρα είναι μομφή από την κοινωνία.

Κριτική εφ’ όλης της ύλης της κυβερνητικής πολιτικής άσκησε στην ομιλία του ο Παναγιώτης Σκουρλέτης, που κατήγγειλε ότι συγκροτείται ένα νέο μπλοκ εξουσίας από την κυβέρνησης της ΝΔ και τους τραπεζίτες.

«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας μεγάλης πανδημικής κρίσης, οι αντοχές όλων μας, όλης της κοινωνίας, δοκιμάζονται. Πρωτίστως το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας. Εξίσου όμως και στην οικονομία. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει την επιλογή της: Την επιλογή να μην αναθεωρήσει τον στρατηγικό της προσανατολισμό στην οικονομία. Έκανε την επιλογή να εξακολουθήσει και να επιταχύνει, εν μέσω πανδημίας, χωρίς καμία αντιστροφή, την ευθεία πολιτική της επίθεσης στους εργαζόμενους, της συνολικής αναδιάρθρωσης της αγοράς εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, της συμπίεσης των λαϊκών νοικοκυριών, της συμπίεσης των μεσαίων νοικοκυριών, της διεύρυνσης των ανισοτήτων», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε αυτή την πολιτική επιλογή, αν και είχε τα περιθώρια να πράξει διαφορετικά, αφού παρέλαβε δημόσια ταμεία γεμάτα, ρυθμισμένο χρέος, αποθεματικά ύψους 37 δισ. από την προηγούμενη κυβέρνηση, μια άνευ προηγουμένου ρευστότητα από την ΕΚΤ, καμία δέσμευση για δημοσιονομικούς στόχους αφού το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει ανασταλεί.

Όπως είπε, η κυβέρνηση της ΝΔ τελικά, εκείνο που επέλεξε να κάνει είναι να παρεμβαίνει για να απορρυθμίσει την αγορά εργασίας, να παρεμβαίνει για να μειώσει μισθούς, να παρεμβαίνει μόνο για να αφαιρέσει εργατικά δικαιώματα, αλλά να μην παρεμβαίνει στις τράπεζες για να δώσουν ρευστότητα, να μην παρεμβαίνει για επιχορηγήσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να μην παρεμβαίνει για να στηρίξει τους επαγγελματίες.

Στην αιχμή του δόρατος της μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου ενέταξε το «πτωχευτικό νομοσχέδιο», λέγοντας ότι “αποτελεί τη χαριστική βολή σε μια κοινωνία που ήδη ματώνει από 130.000 ανέργους, που φωνάζει ότι αν δεν γίνει κάτι, άλλοι τόσοι θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα στους επόμενους μήνες, σε μια κοινωνία που μια στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λέει ότι θα κλείσει το επόμενο διάστημα».

«Με αυτό το νομοσχέδιο κύριε Σταϊκούρα, πετάξατε το γάντι στην κοινωνία. Και εμείς το σηκώσαμε. Αυτή η πρόταση μομφής είναι από την ίδια την κοινωνία που επιδεικτικά αγνοείτε! Φέρατε ένα νομοσχέδιο που πρώτιστη προτεραιότητα έχει την ρευστοποίηση των περιουσιών των πολιτών», είπε η Έφη Αχτσιόγλου. Η ίδια κατήγγειλε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο οριζόντιας φτωχοποίησης, με το οποίο πτωχεύουν όλοι, ένα νομοσχέδιο που καταργεί οριζόντια και οριστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους, και εν μέσω πανδημικής κρίσης επισπεύδει τη δήμευση των περιουσιών των πολιτών.

Σκουρλέτης: Δεν υπήρχε η είδηση…

Στην μη προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της συζήτησης που έγινε στη Βουλή για το νέο πτωχευτικό, αναφέρθηκε με την έναρξη της ομιλίας του ο Παναγιώτης Σκουρλέτης. «Δεν υπήρχε η είδηση για ένα πτωχευτικό κώδικα που έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Είναι τυχαίο; Ή δεν αφορά το θέμα δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας. Προφανώς και τους αφορά. Αλλά αυτή η εικόνα είναι η αντανάκλαση των σχέσεων που έχει κυβέρνησή σας με το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, με τη διαμεσολάβηση των προσκείμενων σε εσάς φιλικών σας μμε”, είπε ο Πάνος Σκουρλέτης. «Έχουμε πλέον ένα μπλοκ εξουσίας. Τραπεζικό κεφάλαιο-κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ακόμη, ότι η σχέση της κυβέρνησης με την ενημέρωση, έχει αποτυπωθεί με τον καλύτερο και πλέον αποκαλυπτικό τρόπο, «με την υπαγωγή του ΑΠΕ και της ΕΡΤ στην εποπτεία του πρωθυπουργού». Αυτό, όπως είπε, δεν συμβαίνει σε καμία άλλη δημοκρατική χώρα, αλλά η κυβέρνηση «πήρε μόλις προχθές το χαστούκι, με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ που έβγαλε τη ρύθμιση αυτή αντισυνταγματική».

Στην ομιλία του, ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει υιοθετήσει μια επικοινωνιακή στρατηγική που συνεχώς κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιήσει κρίσιμες σημερινές της επιλογές, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. Αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της έκδοσης απόφασης για την Χρυσή Αυγή, για να σημειώσει ότι υπάρχουν εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε στελέχη της ΝΔ και σε αυτές τις απόψεις, για να προσθέσει τελικά: «Δεν κοιτάτε που σας έχει φύγει ο Λαγός και δεν μπορείτε να πιάσετε τον Παππά, αλλά δείχνετε μεγάλη ικανότητα να πιάνετε τους μαθητές, τους δεκαπεντάχρονους! Αυτοί δεν σας ξεφεύγουν! Και μιλάτε για ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ;».

Αναφερόμενος στον πτωχευτικό, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι η κυβέρνηση οδηγεί στην ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γιατί η ΝΔ είναι η πολιτική έκφραση των τραπεζών. «Αδιαφορείτε γι’ αυτό που έρχεται διότι, ενώ βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας και υπάρχει μια εξελισσόμενη ύφεση, εκφράζετε τα συμφέροντα των λίγων», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Η διαδικασία 

Στις 18.30 το απόγευμα της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου 2020 ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα την οποία υπέβαλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και 85 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η έναρξη της συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας προσήλθε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να παρακολουθήσει την ομιλία του κ. Χρήστου Σταϊκούρα. Αναμένεται ένα τριήμερο σε υψηλούς τόνους, το οποίο θα κορυφωθεί το βράδυ της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2020, με τη «μονομαχία» Κυριάκου Μητσοτάκη – Αλέξη Τσίπρα, πριν από την ονομαστική ψηφοφορία.

Το σύνολο σχεδόν των βουλευτών ενεγράφησαν να μιλήσουν στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας. Συγκεκριμένα, ενεγράφησαν 243 βουλευτές, χωρίς σε αυτούς να συνυπολογίζονται οι αρχηγοί των κομμάτων, οι υπουργοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας ζήτησε να τηρηθούν οι χρόνοι ομιλιών. Τα κόμματα έχουν ήδη υποβάλει κατάλογο ομιλητών που θα εναλλάσσονται στην πορεία της συζήτησης αναλογικά προς τη δύναμη των κομμάτων. Στη συζήτηση μπορούν να μετέχουν υπουργοί και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ήδη ενημερώσει ότι προτίθενται να λάβουν τον λόγο την Κυριακή. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να είναι ο τελευταίος ομιλητής, το βράδυ της Κυριακής. Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020 η συζήτηση θα αρχίσει στις 9 το πρωί και θα καταβληθεί προσπάθεια αυτή να ολοκληρωθεί στις οκτώ το βράδυ της Κυριακής.

Να μεσολαβούν ομιλίες βουλευτών της αντιπολίτευσης ανάμεσα στις ομιλίες των υπουργών, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ιδίως την τελευταία ημέρα συζήτησης, την Κυριακή. Την βούληση του Κινήματος Αλλαγής να λάβουν τον λόγο όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετέφερε στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ανδρέας Λοβέρδος που κατέστησε σαφές ότι το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα αναπτύξει τη δική του επιχειρηματολογία. Στους πρώτους ομιλητές να εκπροσωπηθούν όλα τα κόμματα ζήτησαν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση. Λόγω των προληπτικών μέτρων για τον κορονοϊό, στην αίθουσα της Ολομέλειας θα βρίσκονται κάθε φορά 60 βουλευτές.