Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να δώσει τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα και έμφαση σε ένα νομοσχέδιο που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο.  Και παρ΄ όλα αυτά η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ προσπάθησε να «θάψει» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «αφού οι τράπεζες αποτελούν εκ των βασικότερων διαφημιζομένων των ΜΜΕ και το εν λόγω νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών».

Η κίνηση λοιπόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται να σπάσει αυτό το «εμπάργκο» ενημέρωσης, επιβάλλοντας τριήμερη συζήτηση για το μείζον ζήτημα του οριστικού τέλους της πρώτης κατοικίας.

«Η πρωτοβουλία να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς τον υπουργό Οικονομικών για τον Πτωχευτικό Κώδικα εδράζεται σε στρατηγική με πολλές προεκτάσεις και βεβαίως αποτελεί κίνηση «βαθιάς πολιτικής ουσίας» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος.

Σε δημόσια θέα

Όπως επισημαίνει «ο ΣΥΡΙΖΑ εξαναγκάζει τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή, να το υπερασπιστεί και, τελικά, να ταυτιστεί ο ίδιος με το «εκτρωματικό νομοσχέδιο. Η τακτική του πρωθυπουργού να φέρνει μνημονιακά νομοσχέδια -χωρίς Μνημόνιο- και εκείνος να περνάει «ατσαλάκωτος», είναι προφανής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να τον φέρνει διαρκώς στη Βουλή».

Ο σκοπός, σύμφωνα με πληροφορίες είναι να καταδειχθεί την Κυριακή το βράδυ ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι 157 βουλευτές της Ν.Δ. είναι απομονωμένοι -ψηφίζοντας ένα νομοσχέδιο «που ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να φέρει», όπως επισήμανε στο ραδιόφωνο του Alpha, ο Νάσος Ηλιόπουλος. Αλλά και να αναλάβουν ολόκληρη την ευθύνη σε δημόσια θέα και όχι «στα μουλωχτά», όπως επιχείρησαν.

EUROKINISSI

Κάλεσμα στην προοδευτική αντιπολίτευση

Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στο να μεγεθυνθεί και η κριτική των άλλων δυνάμεων και να προστεθεί στη συνολική επίθεση κατά της κυβέρνησης. Η αντίδραση της Φ. Γεννηματά, που επέλεξε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τη διφορούμενη αποστροφή της ότι «εμείς δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στη κυβέρνηση ούτε σε κανένα μέλος της», αφήνει ανοικτό το αν θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας προς τον Χρ. Σταϊκούρα ή θα επιλέξει την αποχώρηση. Από αυτή τη σκοπιά η κίνηση εκ των πραγμάτων προκαλεί και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να βάλει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων.

Επηρεάζει τον ανασχηματισμό

Η αμηχανία στην αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε αρχικά στην αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη την Πέμπτη στη Βουλή. Αυτή παρατηρήθηκε ακόμη κι από τον εκπρόσωπο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέα Λοβέρδο, που του επισήμανε ότι η μη μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας προς τον Χρ. Σταϊκούρα σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση -όπως είθισται να κάνουν οι πρωθυπουργοί- αφήνει ακάλυπτο τον υπουργό Οικονομικών εκ μέρους του Κυρ. Μητσοτάκη.

Πέραν όλων των άλλων, η πρόταση μομφής επηρεάζει και ενδεχόμενους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού επί του θρυλούμενου επικείμενου ανασχηματισμού.

Ως προς το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε πρόταση μομφής συνολικά για την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος Τύπου Ν. Ηλιόπουλος επισήμανε:«Θα ήταν ανευθυνότητα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τη στιγμή που έχει μείνει η Αττική με 40 κρεβάτια ΜΕΘ, να ζητήσουμε εκλογές. Αντικειμενικά η συνθήκη της πανδημίας δεν το επιτρέπει αυτό, αλλά δεν θα επιτρέψουμε από την κυβέρνηση να βάλει στον πάγο τη δημοκρατία».

EUROKINISSI

Κυβερνητικές διαρροές

Κυβερνητικές πηγές μίλησαν για «κίνηση απελπισίας» του Αλ. Τσίπρα λόγω «αντιπολιτευτικού αδιεξόδου και σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων».
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να δραπετεύσει με τέτοιες «αναγνώσεις» για να αποκρύψει το υπό συζήτηση ζήτημα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον αντικοινωνικά νομοσχέδια, που οδηγεί σε καταστάσεις οικονομικής γενοκτονίας ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις