Ο Νίκος Δένδιας τονίζει πως “η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη στρατιωτικοποίηση της κατάστασης” ωστόσο “είναι δεδομένες τόσο η βούληση όσο και η ικανότητα της χώρας να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία”. “Η θέση της χώρας μας έχει εκφραστεί επανειλημμένα και δεν χρήζει ερμηνειών. ‘Εχουμε καταστήσει απολύτως σαφές τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τη διεθνή κοινότητα ότι η |Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης, ανά πάσα στιγμή, των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση των διατάξεων του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Εθιμικού Δικαίου και άρα δεσμεύει το σύνολο των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας”.

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει: “Η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει θεμελειώδη κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε. τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Παράλληλα, παραβιάζει κατάφωρα την τελωνειακή ένωση χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, τα οποία αποβαίνουν εις βάρος της Ε.Ε συνολικότερα και της χώρας μας ειδικότερα. Για τον λόγο αυτό κρίνω επιτακτική την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιληφθεί του ζητήματος και να προτείνει άμεσα τη λήψη μέτρων για να σταματήσει αυτή η καταχρηστική πρακτική… Η Ε.Ε πρέπει επιτέλους να καταστήσει σαφές προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να ακολουθεί παραβατική συμπεριφορά προς κράτος-μέλος της Ε.Ε και προς την ίδια την Ένωση και ταυτόχρονα η Ε.Ε να την επιβραβεύει ανεχόμενη παραβιάσεις της τελωνειακής ένωσης”.

Ο πόλεμος των Navtex

Το Σάββατο η Τουρκία εξέδωσε νέες Νavtex για το διάστημα 27 έως 29 Οκτωβρίου, παραβιάζοντας το μορατόριουμ του ΝΑΤΟ, για τις εθνικές γιορτές, ενώ παρέτεινε τις έρευνες του Oruc Reis μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, δεσμεύοντας περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου. Από την πλευρά της η Αθήνα, εξέδωσε αντι-Navtex για επιστημονικές έρευνες στην περιοχή της Κρήτης, χωρίς χρονικό ορίζοντα, αναφέροντας πως η τουρκική Navtex αφορά μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, και για την οποία την αρμοδιότητα για να εκδίδει μηνύματα Navtex έχει ο σταθμός του Ηρακλείου.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις