Η είδηση που αφορά στη σοβαρή εξέταση της μαστογραφίας προκάλεσε έντονη πολιτική συζήτηση μεταξύ Β. Κικίλια και Α. Ξανθού. Συγκεκριμένα αμφισβητήθηκε το αληθές της νομοθετικής ρύθμισης για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, ανά δύο χρόνια, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Σε πρώτη φάση η είδηση αυτή αμφισβητήθηκε από τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.
«Eναι παραπειστική η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για δωρεάν μαστογραφίες για γυναίκες άνω των 49 ετών, δεδομένου ότι ήδη από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (άρθρ. 5) του ΕΟΠΥΥ του 2018 αυτές είναι δωρεάν για όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών, και 35 ετών αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό».

Ο Β. Κικίλιας ανταπάντησε ναι μεν αλλά «..ο ΣΥΡΙΖΑ “ξέχασε” να βρει τα λεφτά για να το κάνει» κι έκανε λόγο για προπαγάνδα.
Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, απάντησε εκ νέου αναλυτικά:

«Θέλω να πιστεύω ότι ο Υπουργός Υγείας αγνοούσε τι ακριβώς προβλέπει ο ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας) του ΕΟΠΥΥ. Η απάντηση του όμως ήταν ενοχική και παραπειστική ταυτόχρονα.

Παραδέχθηκε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβλεψε την αποζημίωση της ψηφιακής μαστογραφίας και μάλιστα με μηδενική συμμετοχή, όταν γίνεται για προληπτικούς λόγους. Το επιχείρημα ότι δεν έγιναν πολλές το 2019 λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν ισχύει.

Ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ καλύπτει όλες τις συνταγογραφούμενες εξετάσεις, απλώς η υπέρβαση της δαπάνης επιβαρύνει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Αυτά πολέμησαν σκληρά την απόφαση μας για αποζημίωση πάνω από 80 επιπλέον εξετάσεων που μέχρι τότε τις πλήρωναν οι πολίτες από την τσέπη τους. Και έφτασαν να κάνουν απεργία μέσα στην προεκλογική περίοδο τον Ιούνιο του 2019!

Φαίνεται ότι τη δική τους λογική και απαίτηση υιοθετεί ο Υπουργός Υγείας. Η πρόληψη του καρκίνου είναι σοβαρή υπόθεση για να γίνεται πεδίο μικροπολιτικής. Θέλει ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, κουλτούρα πρόληψης και προαγωγής υγείας, θέλει δημόσιες δομές και μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) με βάση το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, της ομάδας υγείας και της κοινοτικής φροντίδας, όπως αυτή που προωθήσαμε».