ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ: Όλοι θυμόμαστε ότι το Κίνημα Αλλαγής είχε υπερψηφίσει τον αντιδημοκρατικό νόμο Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, το οποίο είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και μέσα στο ίδιο το Κίνημα καθώς στήριξε ένα ακραία συντηρητικό νόμο, που πήγαινε κόντρα σε όσα πρεσβεύει ο προοδευτικός χώρος, ενώ έδωσε την εντύπωση σε μεγάλο μέρος της βάσης του κόμματος ότι υπάρχει μια άτυπη συγκυβέρνηση με την ΝΔ. Αυτό γιατί δεν ήταν ένας προοδευτικός νόμος που έφερε η ΝΔ και υπερψήφισε το ΚΙΝΑΛ, που θα ήταν ας πούμε ανεκτό, αλλά ένας νόμος που εκφράζει την πιο ακροδεξία πτέρυγα του κυβερνητικού κόμματος. Ενώ το επιχείρημα του ΚΙΝΑΛ ότι με την καθοριστική παρέμβαση του κόμματος, η κυβέρνηση άλλαξε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο που απαγόρευε ουσιαστικά τις διαδηλώσεις, δεν φάνηκε να πείθει την βάση του κόμματος.

Χθες όμως είδαμε μια μεγάλη διαφοροποίηση στην θέση του Κινήματος Αλλαγής, σε ένα επίσης μεγάλης σημασίας νομοσχέδιο, αυτό του πτωχευτικού κώδικα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο οποίος αφήνει βορρά στις Τράπεζες και τα fund τις περιουσίες χιλιάδων Ελλήνων. Το θέμα της πρώτης κατοικίας είναι πολύ ευαίσθητο για το Κίνημα Αλλαγής γιατί να μην ξεχνάμε ότι και ο νόμος που έμεινε γνωστός ως “νόμος Κατσέλη” ο οποίος έσωσε χιλιάδες δανειολήπτες την τελευταία 10ετία είναι στην πραγματικότητα “νόμος ΠΑΣΟΚ”. Άρα ήταν θέμα αρχής να είναι απέναντι σε αυτόν τον πτωχευτικό κώδικα το Κίνημα Αλλαγής.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να θυμίσει το χάος που χωρίζει το προοδευτικό χώρο από την σημερινή Κυβέρνηση αναφέροντας στην ομιλία του ότι ευελπιστεί πως μετέχουν στη προοδευτική παράταξη όσοι κάθονται από το κέντρο της αίθουσας της Βουλής και προς τα αριστερά. «Καθόμαστε από το κέντρο και αριστερά» είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπεριλαμβάνοντας το Κίνημα Αλλαγής στο προοδευτικό χώρο, ενώ υπερασπίστηκε και τον «νόμο Κατσέλη» για την προστασία της α’ κατοικίας, τον οποίο όπως είπε δεν τον κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να του θυμίσει η Φώφη Γεννηματά κάτω από τα έδρανα ότι πρόκειται για «νόμο ΠΑΣΟΚ».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ λέγοντας «Κυρία Γεννηματά, αν θέλετε να διεκδικήσουμε και την πολιτική πατρότητα της κ. Κατσέλη και όλων των προοδευτικών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ που έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, να το κάνουμε. Δεν έχω καμία αντίρρηση. Όμως, θα συμφωνήσω σε κάτι μαζί σας: Πράγματι, σε αυτόν εδώ τον τόπο όλοι εκείνοι οι νόμοι που προστατεύουν την κοινωνική συνοχή και έχουν εγγραφεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού με τα ονόματα των Υπουργών, ανήκουν οι Υπουργοί και τα πρόσωπα στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Δεν την εκπροσωπώ μόνο εγώ. Θέλω να πιστεύω ότι την εκπροσωπούμε όλοι όσοι καθόμαστε από το κέντρο και αριστερά σε αυτήν εδώ την Αίθουσα.» Με αυτή την κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά μίλησε τόσο ανοιχτά για ένα προοδευτικό μέτωπο από το κέντρο και αριστερά, μαζί με το Κίνημα Αλλαγής απέναντι στο δεξιό ως ακροδεξιό μέτωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αλλά και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ξάφνιασε νωρίτερα υπερασπιζόμενη το έργο του ΣΥΡΙΖΑ για τις δωρεάν μαστογραφίες που οικειοποιήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα βέβαια στην κριτική προς το ΣΥΡΙΖΑ, ως όφειλε βεβαίως, αλλά μην ξεχνάμε ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να το κάνει, γιατί είναι έργο άλλου κόμματος-κυβέρνησης, κάτι που έχει την σημασία του. Είδαμε ακόμη και τον Ανδρέα Λοβέρδο, που είναι γνωστό ότι βλέπει με πολύ θετικό μάτι τις περισσότερες των περιπτώσεων την κυβέρνηση, από την εποχή Σαμαρά Βενιζέλου, να είναι πολύ αιχμηρός αντιπολιτευτικά στην Βουλή.

Το αν αυτή η αλλαγή στο προοδευτικό στρατόπεδο απέναντι στην δεξιά ήταν ευκαιριακή ή θα υπάρξουν ζημώσεις στο χώρο θα το παρακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες.