Την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ φιλοξένησε το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Χατζηνικολάου στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω».

Από μικρή η Ελληνίδα Βυζαντινολόγος – Ιστορικός ήταν ανήσυχο πνεύμα. Και δεν σώπασε ούτε τα χρόνια της Κατοχής αφού εντάχθηκε στην Αντίσταση πολεμώντας με κάθε της δύναμη τον κατακτητή.

«Η Αντίσταση με έκανε αυτό που είμαι. Στο σχολείο που ήμουν οι Ιταλοί το έκαναν νοσοκομείο. Η καθηγήτρια μου είπε να κάνουμε μία ομάδα αντίστασης. Λεγόμασταν “Σπίθα”. Μου έδιναν τα κρυφά φυλλάδια για να τα πάω σε διάφορα μέρη» δήλωσε.

«Όταν μπήκα στην ΕΠΟΝ δεν κοιμήθηκα σπίτι μου από 14 χρονών για να μην με πιάσουν. Όλα μου τα αδέλφια μου ήταν οργανωμένα. Το ψευδώνυμό μου ήταν “Νίκη”. Όταν γυρνούσα σπίτι μου η μάνα μου ήξερε ότι έχει διαδήλωση. Γιατί ήξερε ότι θέλω να πλυθώ για να μην με βρουν σκοτωμένη, λερωμένη» είπε.

Αν και με αριστερές καταβολές υποστήριξε στις τελευταίες εκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Ο πρωθυπουργός μίλησε για εκείνη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου αποκαλώντας την μία «παγκόσμια Ελληνίδα» που μέσα από την παρουσία της εξαίρει τον Ελληνισμό.

“Εξακολουθώ όχι απλά να ονειρεύομαι, έχω όραμα. Πιστεύω πως η νέα γενιά είναι πιο έτοιμη να πάρει τα πράγματα στα χέρια της απ’ ότι ήμασταν εμείς” σημείωσε.

Για την Αγιά Σοφιά

Η γνωστή βυζαντινολόγος αναφέρθηκε στην κριτική που δέχθηκε όταν σχολίασε την μετατροπή από τον Ερντογάν της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και έκανε λόγο για “δεύτερη άλωση” και για “δακρυσμένα ψηφιδωτά”.

“Με κορόιδευαν όλοι γιατί είπα για τη δεύτερη άλωση και για τα ψηφιδωτά που δάκρυσαν. Να το έλεγα κυριολεκτικά, να το καταλάβαινα” τονίζει.

“Οι Τούρκοι είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας κι εμείς ξηλώνουμε την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και οι μεν και οι δε είναι υπεύθυνοι για το τέλος της δόξας” σημειώνει.

“Έχω θυμώσει με όλους τους βυζαντινολόγους παγκοσμίως, γιατί αναβλήθηκε το συνέδριο που θα γινόταν στην Κωνσταντινούπολη, λόγω του κορονοϊού. Ζήτησα να γίνει είτε στην Αθήνα είτε στην Κύπρο. Και μου το αρνήθηκαν, με εντολή Ερντογάν” περιγράφει.