Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνεται πλέον ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης για την προστασία της κατοικίας, μετά και την απόρριψη της πρότασης μομφής του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταίκούρα.

Με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να πάρει θέση σε ένα ζήτημα που φέρνει την Ελλάδα σε διάσταση τόσο με την πολιτική βούληση των Κρατών Μελών αλλά και της ίδιας της Επιτροπής για σεβασμό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, όσο και με διακηρυγμένες αρχές και θέσεις των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

Ο ίδιος έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook:

  • Μετά το πέρας της συζήτησης για την #πρόταση_μομφής & την απόρριψή της, που σηματοδοτεί την αδιαπραγμάτευτη πρόθεση της Κυβέρνησης #Μητσοτάκη να προχωρήσει στην εφαρμογή της βαθιά αντιλαϊκής νομοθετικής ρύθμισης που ήδη ψηφίστηκε, παρά την καθολική αντίδραση της Αντιπολίτευσης, απευθυνόμαστε στην European Commission.
  • Επειδή η #ΕΕ δεν είναι μόνο Ενιαία Αγορά, επειδή η κατοικία δεν είναι μόνο εμπόρευμα, αλλά και δικαίωμα που πρέπει να υπερασπιστούμε, πολύ περισσότερο για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, πολύ περισσότερο την ώρα της πανδημίας, ερωτάται η Επιτροπή:
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να αποτρέψει την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ένα νέο κύμα αστέγων μεσούσης της πανδημίας;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη:

«H προστασία της στέγασης και ο σεβασμός του δικαιώματος της ιδιοκτησίας αποτελεί κοινή πολιτική βούληση των Κρατών-Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει κατοχυρωθεί τόσο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 8), όσο και στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων (Άρθρο 19).

Ωστόσο στην Ελλάδα, εν μέσω επέλασης του δεύτερου κύματος πανδημίας, με την ελληνική κοινωνία να βυθίζεται στην ανεργία εξαιτίας της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί την ψήφιση νομοσχεδίου με τον τίτλο «Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας», όπου τα φυσικά πρόσωπα εξομοιώνονται με νομικά με σκοπό να καθίσταται δυνατή η πτώχευσή τους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Περαιτέρω επισφραγίζεται η κατάργησης προστασίας της πρώτης κατοικίας ενώ ακόμα και τα μελλοντικά εισοδήματα του οφειλέτη, θα θεωρούνται τμήμα της πτωχευτικής περιουσίας.

Με βάση τους στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις εξαγγελίες της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. von der Leyen για άμεση εφαρμογή της 19ης αρχής του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, δεδομένου μάλιστα του στόχου της ΕΕ για εξάλειψη της αστεγίας έως το 2030,

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή :

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να αποτρέψει την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ένα νέο κύμα αστέγων μεσούσης της πανδημίας;»