Οι στενές σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους ομολόγους του, της Κύπρου Νίκο Χριστουδουλίδη και του Ισραήλ Γκάμπι Εσκενάζι. Ελλάδα- Κύπρος και Ισραήλ δημιουργούν «μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στην Αθήνα.

«Δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων που διαπερνά τα παλιά στερεότυπα, που ανασχηματίζει τον χάρτη της περιοχής μας», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως το σχήμα υποστηρίζεται σθεναρά και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ καθώς στέκεται πάνω στο οικοδόμημα της διεθνούς νομιμότητας. Ο κ. Δένδιας καθώς και οι ομόλογοί του από την Κύπρο και το Ισραήλ τόνισαν πως είναι απολύτως ανοιχτοί στην πολιτική διεύρυνσης του σχήματος και με άλλες χώρες της περιοχής.

«Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται υπό το βάρος νέων παρανόμων ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. «Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Τουρκία, εν νέου με τις ενέργειές της προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια», συμπλήρωσε.

«Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Βρισκόμαστε γεωγραφικά σε μια ταραγμένη περιοχή που όμως διανοίγονται προοπτικές συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Τις χώρες μας συνδέουν δεσμοί φιλίας και κοινές αξίες. Επίσης αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. «Βασική μας αρχή είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα από την πλευρά της, με τη στήριξη όλων των Ελλήνων, κατέθεσε τη συνεισφορά της στη σταθερότητα της περιοχής με τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και με τη συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή στη Χάγη των διαφορών μας στο θέμα του χαρακτηρισμού των θαλασσίων ζωνών. Έτσι δείξαμε στην παγκόσμια κοινότητα πώς οι σύγχρονες χώρες λύνουν τις διαφορές τους», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «μέσα σε λίγους μήνες λύσαμε διαφορές που παρέμειναν άλυτες για μισό αιώνα».

Ικανοποίηση για τη δήλωση Λαβρόφ για τα 12 ναυτικά μίλια

Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών λέγοντας πως: «Κατέρριψε ένα μύθο ότι η Ρωσία, αντιτίθεται στην επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας». Σημείωσε πως ο Σεργκέι Λαβρόφ  «τόνισε το αυτονόητο: Ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας μίλησε για επικίνδυνους αναθεωρητισμούς στην περιοχή και χαρακτήρισε την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ευρύτερη συνεργασία, που ξεπερνά τα όρια ενός ενεργειακού προγράμματος. «Ξαναπιάσαμε το νήμα για το πώς μπορούμε να διευρύνουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.