Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τις περιοχές που έχουν μπει στο επίπεδο «πορτοκαλί», ανάμεσά τους και η Αττική. Τα νέα περιοριστικά μέτρα επιβάλλουν συνθήκες μερικού lockdown, χωρίς να ονομάζονται lockdown.

Αυτό όπως που διαφαίνεται είναι ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρά μέτρα για ενίσχυση του συστήματος Υγείας και των μέσων μαζικής μεταφοράς κάτι που βασανίζει τους πολίτες της πρωτεύουσας. Τη στιγμή που τουλάχιστον 270 οχήματα με μικρές επιδιορθώσεις θα μπορούσαν να βγουν στον δρόμο.

Σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει αυστηροποίηση των μέτρων για όλα τα επίπεδα του Υγειονομικού Χάρτη.

Μάσκα παντού και παύση αθλητικών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, και η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο ο κλάδος της εστίασης και οι καλλιτέχνες είναι αυτοί που θα υποστούν εκ νέου περιορισμούς, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να μεταθέσει νωρίτερα το απαγορευτικό κυκλοφορίας, αλλά και να επιβάλει κλείσιμο επιχειρήσεων νωρίτερα από ό,τι ισχύει σήμερα.

Παράλληλα, εξετάζεται η διεύρυνση της τηλεργασίας, με αρκετά ερωτηματικά στο κατά πόσο αυτή εφαρμόζεται ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και αποκλεισμός μετακίνησης από νομό σε νομό. Τέλος, δεν αποκλείεται να επανέλθει το ζήτημα χρήσης ειδικού SMS τις μετακινήσεις των άνω των 65 ετών.

Κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων, καθώς και οι αναλυτικές αναφορές της καθημερινής ιχνηλάτησης δείχνει ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις. Γεγονός που επίσης αξιολογείται από τους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση και έχει ληφθεί ως σημαντική παράμετρος στην επεξεργασία των νέων μέτρων, που εξετάζονται αυτή τη στιγμή». Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί για όλες τις περιοχές στο επίπεδο 4.