Λίγες ώρες μετά την έκδοση της ελληνικής αντί-Navtex, για την επέκταση των ερευνών του τουρκικού στόλου νότια της Ρόδου, η Τουρκία επιμένει στην προκλητική της στάση, προβαίνοντας σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας την Ελλάδα σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, απάντησε στην διαμαρτυρία της χώρας για την παρουσία των ερευνητικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τις προσπάθειες της Ελλάδας ”μάταιες”.

H περιοχή που καλύπτει η τουρκική Navtex

Συγκεκριμένα, ο Ακσόι δήλωσε: «Είναι μάταιη η προσπάθεια της Ελλάδας να διαμαρτύρεται στις δραστηριότητές μας μετά από κάθε NAVTEX, με βάση τις μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις. Η χώρα μας θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Επιπλέον, καλεί την Ελλάδα σε «διάλογο άνευ όρων», τονίζοντας πως: «Προσκαλούμε και πάλι την Αθήνα σε διάλογο ”άνευ όρων” τόσο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και για τα υπόλοιπα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Χαμί Ακσόι, επιπροσθέτως, ζητά από την χώρα να μην προβαίνει σε ενέργειας που εντείνουν τους τριγμούς των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας πως: «Αντί να κατηγορεί την Τουρκία με αβάσιμες κατηγορίες και να παραπονιέται σε τρίτες χώρες όπως κάνει πάντα, περιμένουμε από την Ελλάδα να απέχει από τέτοια βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις».


Ερντογάν Ορούτς Ρέις: ”Σε κάθε μεγάλο αγώνα πληρώνουμε το τίμημα – Θα συνεχίσουμε”

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στη Σαμψούντα την Κυριακή, από όπου και προανήγγειλε πως τα τουρκικά ερευνητικά πλοία θα συνεχίσουν κανονικά τις δράσεις τους, μεταξύ των οποίων και το Ορούτς Ρέις, για το οποίο και εκδόθηκε νέα τουρκική Navtex. Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε, με τη σειρά του σε αντί-Navtex, σύμφωνα με την οποία η ενέργεια από την τουρκική πλευρά ”παράνομη”.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά:

Σε κάθε μεγάλο αγώνα, όπως και σε κάθε μεγάλο άλμα, φυσικά θα πληρώνουμε το τίμημα. Δώσαμε μάρτυρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στην απόπειρα πραξικοπήματος και στις διασυνοριακές επιχειρήσεις, αλλά να θυμόμαστε ότι κάθε μάρτυρας σημαίνει ότι η γη είναι η πατρίδα μας.

Οι επιθέσεις στην οικονομία μας είχαν κόστος, αλλά αυτές οι δαπάνες δεν έγιναν άσκοπα. Κινούμαστε γρήγορα για να επιτύχουμε τους στόχους μας, μας επιβράβευσαν σε ορισμένες περιοχές…Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις υπηρεσίες μας στη χώρα μας την προσεχή περίοδο. Θα συνεχίσουμε με τα Oruç Reis, Fatih, Koca Yusuf, και Kanuni και Yavuz. Ελπίζω ότι το μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικό με τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις