«Άλλη μία καταστροφική συνέπεια της πανδημίας χτυπάει τον κλάδο του ελληνικού τουρισμού», κάνουν λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Οικολόγοι – Πράσινοι, υπογραμμίζοντας ότι «με βάση την ανακοίνωση της TUI, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού, ξεκινάει η παύση της αποπληρωμής των οφειλών της προς τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων της χώρας μας. Μία τέτοια εξέλιξη έρχεται να αποτελειώσει τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις που ήδη ασφυκτιούν».

Στην ανακοίνωση του Ομίλου, γίνεται λόγος για μερική αποπληρωμή μέχρι και 25% των οφειλών ως το τέλος του 2020, ενώ η υπόλοιπη διαδικασία αποπληρωμής θα εκκινήσει από την άνοιξη του 2021. Από αυτό το 25% θα αποπληρωθούν ποσά μόνο μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ οι μεγαλύτερες πληρωμές θα μείνουν εκκρεμείς. Είναι φανερό πως κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό και θα οδηγήσει σε λουκέτα πολλά καταλύματα.

«Έχοντας ως δεδομένο την ελλιπή στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων από την Κυβέρνηση χωρίς την παραχώρηση ουσιαστικών κρατικών εγγυήσεων, οι επιχειρήσεις θα στραφούν ξανά στον φαύλο κύκλο των δανειοδοτήσεων με σκοπό να μπορέσουν να επιβιώσουν. Είναι απαραίτητο όσο ποτέ η Κυβέρνηση να καταστρώσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την χρηματοδότηση, τόσο από της τράπεζες όσο και από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, έτσι ώστε να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση και συμπαράσταση του τουριστικού κλάδου και των επιχειρήσεων που θα πληγούν, καθώς και των υπόλοιπων επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό, γιατί οι επιπτώσεις από το κλείσιμο θα είναι σωρευτικές», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου. «Τέλος, ζητάμε από την Κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις στον Όμιλο TUI και να διαπραγματευτεί σκληρά, ώστε να μην καταρρεύσει ολοσχερώς ένας ολόκληρος κλάδος της οικονομίας μας», σημειώνεται.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, «θα πρέπει να αλλάξει ο προσανατολισμός του τουρισμού μας, και να αποδεσμευτεί ο κλάδος από απόλυτες εξαρτήσεις μεγαθηρίων της τουριστικής βιομηχανίας. Ένας μεγάλος αριθμός μικρών και ήπιων επιχειρήσεων είναι πολύ πιο ωφέλιμος από τους τεράστιους, απρόσωπους ομίλους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις