Η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην Αττική, που έφερε και τα νέα σκληρότερα μέτρα με κλείσιμο της εστίασης, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για lockdown, όπως λένε τόσο οι επιστήμονες όσο και κυβερνητικά στελέχη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, δεν απέκλεισε μάλιστα ένα γενικό lockdown στη χώρα, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα, «Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο», πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας. Τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας. «Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες», σημείωσε. «Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους. Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό», είπε σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

«Η Αττική δεν είναι κοντά σε lockdown»

Σήμερα, ωστόσο, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «θα περιμένουμε να δούμε αν θα αποδώσουν τα νέα μέτρα και μέσα στον Νοέμβριο για να αναχαιτίσουμε την διασπορά και να φέρουμε προς τα κάτω την επιδημιολογική καμπύλη. Αυτή τη μάχη θα δώσουμε και θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση την επόμενη εβδομάδα». Οριστικά λοιπόν, θα έχει ανακοινωθεί αν θα πάμε σε lockdown μέχρι την επόμενη Παρασκευή, κάτι που ανέφερε και το ρεπορτάζ της εκπομπής του Open TV.

Σε ό,τι αφορά στις άλλες περιοχές που παρουσιάζουν έκρηξη κρουσμάτων, η Λάρισα φαίνεται πως θα προλάβει την Αττική, με τοπικό lockdown, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι να έρθει το lockdown όμως, το σενάριο για απαγόρευση εξόδου από την Αττική, για να μην «γκριζάρουν» οι εκδρομείς ό,τι έχει μείνει «καθαρό» στους όμορους νομούς, ύστερα από τις εκδρομές… διασποράς σε Εύβοια, Αράχωβα που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί απαγόρευση εξόδου από το νομό Αττικής για να «σωθούν» οι όμορες περιφέρειες. Όλα δείχνουν λοιπόν, ότι οδεύουμε προς λουκέτο και στην Αττική, προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν όλα πλην των σχολείων. Όλες οι βαθμίδες θα παραμείνουν ανοιχτές, όμως αν «στραβώσει» κι άλλο το κλήμα και μετά την επιβολή lockdown, τότε θα κλείνουν κλιμακωτά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Δείτε όσα είπε σήμερα στο OPEN TV

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις