Για άρνηση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το εργαλείο της Κομισιόν ενίσχυσης έως και 3 εκατομμυρίων ευρώ του σταθερού κόστους, με σκοπό την διευκόλυνση των κλάδων εστίασης και τουρισμού, έκανε λόγο η Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η κυρία Νοτοπούλου υποστηρίζει πως το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ είναι αυτοτελές, και προστίθεται στο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει σύμφωνα με τον κανονισμό de minimis.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως ”σύμφωνα με την 4η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων της 13/10/20 εισήχθη μια νέα καινοτόμος δυνατότητα ενίσχυσης επιχειρήσεων κατάλληλη για τις επιχειρήσεις που έχουν τουριστική δραστηριότητα και αφορά την ενίσχυση του σταθερού τους κόστους ακόμα και βάσει των εκτιμώμενων ζημιών της επόμενης χρονιάς, με ποσά έως 3 εκατομμύρια ευρώ ανά επιχείρηση”.

Επιπροσθέτως, η κυρία Νοτοπούλου υπογράμμισε πως τα ποσά αυτά καλύπτουν έως και το 70% του προβλεπόμενου σταθερού κόστους των μεγάλων επιχειρήσεων και το 90% των μικρών, με την εν λόγω ενίσχυση να δύναται να είναι μη επιστρεπτέα, επιστρεπτέα και εγγύηση σε τραπεζικά δάνεια, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή έως 100%.

”Αυτή η ενίσχυση είναι διαφορετική από κάθε άλλη”

Η τομεάρχης Τουρισμού τόνισε πως αυτή η ενίσχυση διαφέρει, ενώ υποστήριξε πως η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την στήριξη των κλάδων που πλήττονται:

Στην φάση που η κυβέρνηση έφερνε τον Πτωχευτικό που δεν δικαιολογεί μη κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΕ προβλέπει ότι μπορεί να δοθεί αυτή ενίσχυση των 3 εκατομμυρίων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ήταν προβληματικές προ της κρίσης του κορονοϊού προκειμένου να εξυγιανθούν και να αναδιαρθρωθούν.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αιτηθεί στην ΓΔ Ανταγωνισμού της Κομισιόν για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα ενίσχυσης σταθερού κόστους αποκλειστικά για τουριστικές επιχειρήσεις που να περιλαμβάνει μη επιστρεπτέα ενίσχυση και να επεκτείνεται σε πρόσθετα κεφάλαια με εργαλεία κρατικών εγγυήσεων στο 100% για τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις να ενισχυθούν με έως 3 εκατομμύρια ευρώ  έκαστη και χωριστά από τα άλλα προγράμματα.

Τέτοιες αποκλειστικά υποστηρικτικές του τουρισμού πρόσφατες αιτήσεις έχουν γίνει ήδη από το Βέλγιο και την Ιρλανδία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να στηρίξει την τουριστική αγορά με ρευστότητα παρόλο που η κρίση του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας προκαλεί κύματα μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ξενοδοχεία και την Εστίαση”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις