Τροπολογία για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής επιστημόνων θα καταθέσει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Καλεί δε και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να την στηρίξουν υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πλήρη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Η κυβέρνηση στρατηγική ντύνει με επιστημονικό μανδύα τις πολιτικές της αποφάσεις και να χαρακτηρίζει συλλήβδην «ψεκασμένους» όσους ασκούν κριτική σε πολιτικές αποφάσεις.

EUROKINISSI

Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας: «Σεβόμαστε τους επιστήμονες, τους τιμούμε για την προσφορά τους και δεν τους χρησιμοποιούμε σαν ασπίδα… Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να ήμουν σε συνέντευξη με επιστήμονα και να τον φωνάζω με το μικρό του όνομα και να του ζητώ να δείξει τα σλάιντς».

Η άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά εγείρει όμως σοβαρά ερωτήματα. Οι αποκλίνουσες απόψεις εντός της επιτροπής είναι υπαρκτές, αφού δεν είναι λίγοι οι λοιμωξιολόγοι που και δημόσια έχουν διατυπώσει τις διαφωνίες τους ανά περίπτωση. Ενώ την ίδια στιγμή η αίσθηση της εργαλειοποίησης επιστημόνων και της επιτροπής από την κυβέρνηση, γίνεται ολοένα και πιο έντονη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη τύπου που έδωσε είπε επίσης ότι «Οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη των αποφάσεών τους, δεν κρύβονται πίσω από τους επιστήμονες. Πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι ο προβληματισμός του ΣΥΡΙΖΑ αφορά όχι τους επιστήμονες, αλλά τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης και την επιχειρούμενη εργαλειοποίηση των επιστημόνων και της επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί, κεντρικές αποφάσεις ελήφθησαν με πολιτική εντολή, παρά την άρνηση ή τις επιφυλάξεις της επιτροπής. Παράλληλα διατυπώνονται δημόσια προβληματισμοί για το ότι τα σκληρότερα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα. Αυτή φαίνεται να ήταν και η εισήγηση σειράς επιστημόνων στον Κ. Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα. Θα είχε λοιπόν ουσιαστικό ενδιαφέρον το να δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις των επιστημόνων στην επιτροπή για μια σειρά αποφάσεις, όπως:

  • η αύξηση της πληρότητας στα πλοία των Αύγουστο στο 80%,
  • η επιμονή στα αραιά δρομολόγια και στη μη ενεργοποίηση επιπλέον οχημάτων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Έντονες ενστάσεις φαίνεται πως είχαν διατυπωθεί ακόμη στον τρόπο ανοίγματος των σχολείων με τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη και στο ζήτημα των εκκλησιών. Αλλά και πριν από μερικές εβδομάδες, όταν ο Λ. Αυγενάκης ανακοίνωνε το άνοιγμα των γηπέδων στους οπαδούς με τον Κ. Μητσοτάκη να τον αδειάζει μια ημέρα μετά, πληροφορίες αναφέρουν πως η επιτροπή δέχτηκε πολιτικές πιέσεις προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση της τροπολογίας ζητά απαντήσεις. Όχι για λόγους δημοσιογραφικούς ή αντιπολιτευτικούς, αλλά διότι, αν υπάρχει ένας τρόπος να καμφθεί η αμφισβήτηση των πολιτών στην επιστήμη, να περιοριστούν οι συνωμοσιολόγοι και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αυτός είναι η πλήρης ενημέρωση και η διαφάνεια. Και όχι η εικόνα του επικεφαλής λοιμωξιολόγου ως συμπληρώματος και μαξιλαριού ασφαλείας του πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις