«Την ώρα που, εν μέσω πανδημίας, το Σχέδιο Προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το 2021 προβλέπει μείωση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της τάξης των 300 εκατ. ευρώ η επανα-κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς θα επιβαρύνει κατά δεκάδες δισ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο», αναφέρει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό, με τίτλο «Πανάκριβη η επανα-κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς για το Ελληνικό Δημόσιο».

Όπως ειδικότερα αναφέρει, «την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, η Ενιαία Εποπτική Αρχή των συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών της ΕΕ, ο SSM, προβλέπεται να επιβάλει στην κυβέρνηση – στη βάση των δεσμεύσεων του 3ου Μνημονίου – μια πανάκριβη επανα-κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς και «το Δημόσιο θα εξαναγκαστεί να πληρώσει δέκα φορές πάνω από την χρηματιστηριακή τιμή για κάθε μετοχή που θα λάβει (ακυρώνοντας χρέος περίπου 2 δισ. ευρώ της τράπεζας προς το Δημόσιο, τα γνωστά μετατρέψιμα ομόλογα ή co-cos)».

«Η κυβέρνησή σας δεσμεύτηκε να «…προασπίσει,…, το βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο δημόσιο συμφέρον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα». Αυτό απαιτεί, βέβαια, ότι η τιμή των μετοχών που θα λάβει το Δημόσιο θα ανέλθει μετέπειτα 1000% σε σχέση με την σημερινή χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της Τράπεζας!», αναφέρει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και επισημαίνει ότι υφίσταται:

  • ραγδαία αύξηση των κόκκινων δανείων κατά την περίοδο της πανδημίας κατά τουλάχιστον 10 με 15 δισ., που σημαίνει μείωση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών
  • κατάρρευση της κερδοφορίας των τραπεζών, και
  • νέα μεγάλη ύφεση που αντικειμενικά σημαίνει πως μεγάλη μερίδα μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν θα πληροί τα τραπεζικά κριτήρια για δανεισμό, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της δυνατότητας των τραπεζών να χορηγούν νέα (εν δυνάμει εξυπηρετούμενα) δάνεια.

Ο κ. Βαρουφάκης καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν επιμένει να δεσμεύεται ότι το Δημόσιο δεν θα χάσει χρήματα από την επανα-κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς κάτι που ισοδυναμεί με πρόβλεψη ότι, την περίοδο 2021-2023, η βελτίωση επιδόσεων της Τράπεζας Πειραιώς (κερδοφορία και χρηματιστηριακή αξία) θα είναι τουλάχιστον τριπλάσια από τη βελτίωση που κατάφεραν να έχουν οι τράπεζες της ΕΕ με τις καλύτερες επιδόσεις και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής μεγέθυνσης.

Καθώς η Τράπεζα Πειραιώς, εκτός από την τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων Phoenix και Vega που προωθεί ήδη, ανακοίνωσε νέα τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 13 δισ. ευρώ εντός του 2021, ο κ. Βαρουφάκης καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν συνειδητοποιεί ότι η τεράστια αύξηση της προσφοράς τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων θα καταστήσει αναπόφευκτη την ενεργοποίηση της εγγύησης στα ταμεία που προβλέπει ο «Ηρακλής», με αποτέλεσμα άλλη μια επιβάρυνση ύψους 12 δισ. ευρώ για το Δημόσιο, και μάλιστα σε μια περίοδο που, παρά την εξελισσόμενη πανδημία, το Σχέδιο Προϋπολογισμού σας για το 2021 προβλέπει μείωση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις