Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης μετακίνησης από το 13033, όπως είχε δηλώσει την Δευτέρα ο γ.γ. Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Ο υπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ανέφερε: «1. δεν υπάρχει κανείς κόφτης και 2. δεν κοιτάμε και δεν κοιτούσαμε τα δεδομένα αυτά». Εξήγησε, δε, πως το 13033 δημιουργήθηκε «για να διευκολύνουμε τον κόσμο από το να τυπώνει χαρτιά και φόρμες».

Νωρίτερα και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος τοποθετήθηκε επί του θέματος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Υπενθυμίζεται, πως την Δευτέρα ο κ. Σταμπουλίδης είχε αναφέρει καλεσμένος στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 πως αν «το σύστημα αν δει ότι κινείστε πολλές φορές, θα σας “κόψει”». Ανέφερε πως υπάρχει ένας λογάριθμος που αναλύει τις μετακινήσεις.

Μάλιστα, ο κ. Σταμπουλίδης είχε σημειώσει πως στην περίπτωση που ο πολίτης στείλει μήνυμα στο 13033 και δεν λάβει απάντηση, ενδεχομένως εκείνη την ώρα, η συγκεκριμένη περιοχή να είναι επιφορτισμένη σε μετακινήσεις.

Ωστόσο, ο αρμόδιος υφυπουργός έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει θέμα “κόφτη” στα μηνύματα sms στο 13033 που στέλνει ο κάθε πολίτης». Έσπευσε να σημειώσει πως τα sms λειτουργούν περίπου όπως η μάσκα, ήτοι είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Σημείωσε πως το 13033 λειτουργεί όπως και κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας. Όπως εξήγησε το sms είναι σαν ένα κομμάτι, όπως ακριβώς η έγγραφη βεβαίωση που μπορεί να γράψει κανείς για να μπορέσει να κυκλοφορήσει και μετά καταστρέφεται.

«Δεν αποθηκεύονται τα μηνύματα. Δεν τα κρατάμε τα μηνύματα αυτά. Δεν ήταν ποτέ ο στόχος του 13033 αυτός», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χρέωση στο 13033.  Εξήγησε με σαφήνεια πως οι πολίτες στέλνουν το sms για να δηλώνουν τον σκοπό της μετακίνησής τους και μόνο αυτό. Ανέφερε πως σίγουρα η κυβέρνηση είναι προβληματισμένη για το θέμα του ενός εκατομμυρίου sms που εστάλησαν μόνο το βράδυ της Κυριακής.

Οι κωδικοί για το 13033

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις