Το υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωσή του, ενημερώνει ότι με διάταξη νόμου που κατατίθεται στη Βουλή, όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., θα μπορούν να διακομίζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον χρειαστεί, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση.

«Με διάταξη νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, όλοι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., θα μπορούν να διακομίζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον χρειαστεί, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση. Η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ. Κάτι που ίσχυε ήδη για τις κλίνες ΜΕΘ, για τις οποίες αν και είχε ψηφιστεί σχετική διάταξη το 2018 δεν είχε εφαρμοστεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

Και συνεχίζει:

«Εφαρμόστηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αναδρομική ισχύ, καθώς η σημερινή Κυβέρνηση ήταν αυτή που εξασφάλισε τα κονδύλια για να αποζημιώνονται τα ιδιωτικά θεραπευτήρια από τον ΕΟΠΥΥ, για τη νοσηλεία ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε κλίνες ΜΕΘ».

Τι προηγήθηκε

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», η οποία δημοσιεύει έγγραφο του ΕΚΑΒ προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που ενημερώνει ότι θα διακομίζει σε ιδιωτικές κλινικές μόνο ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Το έγγραφο αναφέρει: «Μετά από την επείγουσα ανάγκη που προέκυψε, λόγω της αύξησης των περιστατικών κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιούνται διακομιδές περιστατικών που είναι ανασφάλιστα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Θα διακομίζονται μόνο τα περιστατικά που είναι ασφαλισμένα στον ΕΟΠΥΥ».

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να δημιουργήσει όσο τον δυνατόν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 μπορεί, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται με τρομακτικό ρυθμό.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως, όπως έχει γίνει γνωστό, το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τις κλινικές, ώστε να δέχονται στη μονάδα τους – σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ – για νοσηλεία ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία. Ωστόσο, το έγγραφο αυτό αποκαλύπτει πως υπάρχει προϋπόθεση για τη μεταφορά των ασθενών και αυτή δεν θα είναι η σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς, αλλά το αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις