«Δυσανεξία στην κριτική» και ύφος «γυμνασιάρχη» καταλόγισε στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της Βουλής με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους με «σκληρά επιχειρήματα και χαρακτηρισμούς».

«Θα περίμενε κανείς να έχετε συναισθανθεί πού βρισκόμαστε», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνοντας ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν συγκεκριμένες και εποικοδομητικές προτάσεις. «Μόνο εσείς εμφανίζεστε αυτάρεσκα να υπερηφανεύεστε ότι όλα τα έχετε κάνει καλά και να αντιπολιτεύεστε την αντιπολίτευση», προσέθεσε και επανέλαβε το αίτημα για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να «σωθεί ό,τι σώζεται», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι επικεντρώθηκε σε «ευφυολογήματα» και όχι στο τι θα κάνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.


«Ήρθατε πάλι στη δευτερολογία σας να επαναφέρετε τα στοιχεία της στατιστικής και να μας πείτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι; Είναι λίγοι δηλαδή οι πάνω από 40 που πεθαίνουν κάθε μέρα στη χώρα μας; Να πάτε στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν ανθρώπους τους να τους πείτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σχετικά μάλιστα με την επισήμανση του πρωθυπουργού ότι στο Πολυτεχνείο βρίσκονταν άτομα απ΄όλες τις παρατάξεις, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν έρχεται να το αμφισβητήσει κανένας αυτό» και ότι αυτά «έχουν λυθεί προ πολλού». Ωστόσο, υπογράμμισε πως η τωρινή κυβέρνηση είναι η μοναδική που επέβαλε «απαγόρευση συγκεντρώσεων» και ότι «τίθεται σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας», αφού δεν υπάρχει τρόπος να εκφράσει ο κόσμος τα πολιτικά μηνύματά του, ακόμα και εν μέσω καραντίνας.

Επίσης, απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού ότι «μοίρασε την ομιλία» του προτού ακούσει την πρωτολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε ότι ήταν από τις φορές που δεν χρησιμοποίησε καν το σχέδιο ομιλίας του, ενώ κατήγγειλε πως το Μαξίμου στέλνει «φιρμάνι» στα μέσα ενημέρωσης της επιρροής του, αναφερόμενος σε πρόσφατο περιστατικό. «Αυτή είναι η αντίληψή σας για τη δημοκρατία, για την ενημέρωση των πολιτών», σημείωσε.

«Γιατί φτάσαμε ως εδώ»

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο lockdown, τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι εάν είναι υπέρ ή κατά τώρα, όπως τον ρώτησε ο πρωθυπουργός, αλλά «γιατί φτάσαμε ως εδώ», ενώ σχολίασε πως η κυβέρνηση «κάθε μέρα φέρνει ένα επιπλέον μέτρο και αναιρεί τα προηγούμενα» ενώ τώρα φαίνεται πως συζητά ακόμα και μέτρα «στρατιωτικού τύπου».

«Μόνο με την καταστολή δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Χρειάζεται και πρόληψη», διαμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί στη Β. Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία της Β. Ελλάδας έχουν “οριακή πληρότητα 100%”, τα ιδιωτικά είναι “άνετα” και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για μη αξιοποίησή τους με συμφέροντα τρόπο για το δημόσιο, επαναφέροντας το ζήτημα των διπλάσιων ημερήσιων νοσηλίων.

Ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε την κριτική του για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, κυρίως όσον αφορά τη στελέχωση των ΜΕΘ και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σημειώνοντας πως «η απόδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης είναι ότι ενώ όλη η αντιπολίτευση μιλούσε για ελλείψεις προσωπικού, μόλις προχτές ανακοίνωσε την πρόσληψη 300 ενταντικολόγων». «Έχετε διαρκή μονομέρεια απέναντι στον ιδιωτικό τομέα και διαρκή παραμέληση των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επέκρινε τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις στο στρατό, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλούσε για “πόλεμο” στα νοσοκομεία.

Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε για ακόμα μία φορά στον πρωθυπουργό για «ιδεολογική εμμονή» στις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που έχει ως αποτέλεσμα τη μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προκειμένου να «δίνονται οι υπηρεσίες σε ιδιώτες», ενώ όπως είπε, η ίδια αντίληψη επικρατεί και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αναφορικά, δε, με το ζήτημα του ρόλου της επιστημονικής κοινότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κρύβεται» πίσω από ορισμένους επιστήμονες και ζήτησε τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να φανεί αν ήταν σύμφωνη με τον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός, την αύξηση της πληρότητας των πλοίων, τα ΜΜΜ, το άνοιγμα των σχολείων με αύξηση του αριθμού των μαθητών, αλλά και το άνοιγμα των γηπέδων, την ώρα που αυξάνονταν σημαντικά τα κρούσματα, τη μη λήψη μέτρων σε κλειστές δομές και γηροκομεία. «Θέλετε να τους επιρρίπτετε τις ευθύνες των δικών σας πολιτικών αποφάσεων», υπογράμμισε.

Συγχρόνως, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «συγκλονιστική» την προσωπική εμπειρία που κατέθεσε η Φ. Γεννηματά σχετικά με τη μη ύπαρξη πρωτοκόλλου σε περίπτωση που ένας μαθητής βρεθεί θετικός στον ιό, ενώ υποστήριξε και το ζήτημα που έθεσε ο Γ. Βαρουφάκης για την «ταξικότητα» στα σχολεία καθώς, όπως είπε, δεν έχουν όλες οι οικογένειες τη δυνατότητα να έχουν 2, 3, 4 υπολογιστές.

«Να δοθεί μια οικονομική ανάσα τα Χριστούγεννα»

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει για το μήνα των Χριστουγέννων «σε μία εισοδηματική ενίσχυση- ανάσα για την ελληνική κοινωνία που στενάζει», υλοποιώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που παρέχει 400 ευρώ στο πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ στο δεύτερο και 100 ευρώ στο κάθε παιδί. «Θα ωφεληθούν 1,9 εκατ. νοικοκυριά και συνολικά 4 εκατ. άνθρωποι». Επιπλέον, πρότεινε να αναλάβει το κράτος το δώρο Χριστούγεννων για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση.

«Αντιληφθείτε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν είναι ο δικός σας ο κόσμος. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι πράγματι εξαρτημένη από μισθό που δεν έχει, είναι άνεργοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν, είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους, είναι αυτοαπασχολούμενοι, είναι άνθρωποι στο χώρο του πολιτισμού. Στενάζουν και σεις διαρκώς θριαμβολογείτε ότι τα κάνατε όλα καλά», είπε και κατέληξε: «Η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει δει ουσιαστική στήριξη για να ξεπεράσει αυτήν την μπόρα. Οι μόνοι που βλέπουν ουσιαστική στήριξη είναι τα funds και οι τραπεζίτες».

«Να αναλάβετε την ευθύνη της αποτυχίας σας»

Να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Έρχεστε σήμερα και μας λέτε ως πρωθυπουργός μιας χώρας που μετρά πάνω από 40 νεκρούς κάθε μέρα και συγκρίνετε με τις χώρες εκείνες που την άνοιξη είχαν βρεθεί με εκατοντάδες νεκρούς και μια διασπορά αντίστοιχη της σημερινής στη Βόρεια Ελλάδα; Ήρθατε να μας πείτε τι;’’ Δεν έχουμε καμιά ευθύνη για το άνοιγμα του τουρισμό’’.

Ξεχνώντας εντελώς τα συγχαρητήρια που έδινε η κυβέρνηση στον εαυτό της μετά την άνοιξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε αυτή τη φορά να μοιραστεί τα εύσημα με όλους, ειδικούς, πολιτικούς και πολίτες. Ξέχασε όμως και τις φιέστες που έκανε τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σας έλεγα δεν έχετε σχέδιο για το πώς θα ανοίξει. Όταν άνοιξε χωρίς σχέδιο, με διαφορετικά κριτήρια από πύλη εισόδου σε πύλη εισόδου, σας είπαμε κάνετε λάθος», τόνισε.

«Εσείς δεν λέγατε ευτυχώς που είμαι εγώ και δεν είναι ο Τσίπρας γιατί θα είχαμε περισσότερους νεκρούς; Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και στον ανθρώπινο πόνο. Σήμερα λέτε πάλι τα ίδια. Ότι δεν κάνατε κανένα λάθος και ότι φταίνε η νέοι άνθρωποι. Εκεί εντοπίζεται μονάχα η διασπορά; Προφανώς υπάρχει και εκεί. Αλλά δεν υπάρχει διάδοση εξαιτίας του γεγονότος ότι καθημερινά στις μεγάλες πόλεις παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα μέσα μαζικής μεταφοράς;», πρόσθεσε.

«Δεν έχετε επίγνωση του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων δεν σκέφτεται πώς θα κάνει πάρτι το βράδυ. Η πλειονότητα των νέων σήμερα είναι στην ανεργία, χωρίς προοπτική. (…) Η πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω μας δεν διαχειρίζεται Offshore. Η πλειοψηφία είναι εξαρτημένοι από τον μισθό», πρόσθεσε.

«Η πραγματική αύξηση των ΜΕΘ είναι 200 κρεβάτια. Πάμε να δούμε. Είναι ζήτημα κρεβατιών και μόνο το θέμα της ενίσχυσης του ΕΣΥ; Η Βουλή έκανε δωρεά 50 κλίνες στο “Σωτηρία”. Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι λειτουργούν οι 9. Το πρόβλημα είναι το προσωπικό. Αρνείστε να κάνετε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση του για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον πρωθυπουργό «να συμφωνήσουμε όλοι μας σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής με γνώση αξιοπιστία και εμπειρία που θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο» που θα έχουν συμφωνήσει οι πολιτικές δυνάμεις.

Κύριε Κικίλια δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας. Κρυφτήκατε πίσω από έναν άξιο επιστημονα τον κ. Τσιόδρα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας: «8 μήνες ήσασταν εξαφανισμένος και έρχεστε στο και 5 να κατηγορείτε την αντιπολίτευση».

Αν συμφωνήσετε, στην ενίσχυση του ΕΣΥ, στο πάγωμα των αντιλαϊκών σας νομοσχεδίων (πχ πτωχευτικό νόμο) και να παγώσετε το σχεδιασμό σας να φέρετε προς ψήφιση ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, υπάρχουν άνθρωποι για αυτό το ρόλο είπε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας:

«Θα σας πρότεινα την Αθηνά Λινού καθηγήτρια Ιατρικής. Δεν ήταν απούσα, ήταν παρούσα. Έλεγε παντού προσοχή και μάσκες. Ελάτε να βρούμε κάποιον άλλο αν θέλετε».

Παραδεχτείτε την αποτυχία σας, πείτε mea culpa

Ο κ. Τσίπρας αφού υπεραμύνθηκε της πολιτικής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης και ασφυξίας όπως είπε, τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν «ο πιο ακραίος αρχηγός της αντιπολίτευσης. Σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή δεν δίστασε να αξιοποιήσει τραγωδίες και νεκρούς».

«Εμείς δεν ακολουθήσαμε αυτό το δρόμο. Συναισθανόμενοι την ευθύνη για να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Δεν είναι η τυμβωρυχία με τους νεκρούς στο Μάτι, της γρίπης η έξαλλη και αλλοπρόσαλλη στάση. Στηρίξαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας και αυτό κάνουμε» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να βάζουμε πλάτη στη διάλυση της κοινωνίας και στη διαρκή αδράνεια και ολιγωρία για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας».

«Σας ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχία σας. Να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Η παραδοχή του λάθους είναι πράξη ευθύνης και γενναιότητας. Κάντε το με άλλο τρόπο. Πείτε mea culpa όπως ο Αντρέας Παπανδρέου είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Σχέδιο σωτηρίας και όχι συγκυβέρνησης

«Ζητήστε τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων. Δεν διχάζετε μόνο το κοινοβούλιο, ο διχασμός αφορά τους πολίτες που αγωνιούν. Σας ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχία, συγκαλέσετε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, όχι για να μας ενημερώσετε, αλλά για να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο σωτηρίας και όχι συγκυβέρνησης. Δεν θα σας σώσουμε εμείς. Δεν μπορείτε να σωθείτε έτσι όπως τα έχετε κάνει. Το πρώτιστο δεν είναι να σας πούμε φύγετε και κάντε εκλογές. Το πρώτιστο είναι να σας πούμε αλλάξτε στρατηγική».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ομολογία αποτυχίας ότι μετά την κρίση φέρατε τροπολογία για 300 προσλήψεις γιατρών όταν σας λέγαμε από την αρχή κάντε προσλήψεις» ενώ αναφέρθηκε και στο χώρο της εκπαίδευσης κάνοντας λόγο για «μπάχαλο» με τις «μάσκες τεντόπανα και τα παγουρίνο. Το Ελεγκτικό συνέδριο, αναβάλλει το διαγωνισμό γιατί δεν υπήρχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τέτοιο μπάχαλο».

Εξάλλου αναφερόμενος στο φιάσκο της πρώτης μέρας στην τηλεκπαίδευση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ναι μεν υπήρχε πανευρωπαϊκό πρόβλημα με τη Cisco ωστόσο «καμία χώρα δεν έδωσε το 100% της τηλεκπαίδευσης σε έναν πάροχο όπως εσείς. Φέρτε τη σύμβαση στη Βουλή να δούμε τι υπογράψατε» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις