Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμύνθηκε χθες αλλά και αντάλλαξε πυρά με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας.

Στην τριτολογία του όμως ήταν εξόχως δηκτικός ιδιαίτερα για όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη. Είπε λοιπόν αυτολεξεί κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του τα εξής:

“[…] Ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης αν όλοι γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα.
Το λέω ξεκάθαρα. Η ευθύνη βαραίνει όλους. Πρώτα από όλα την κυβέρνηση αλλά νομίζω και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλοι όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι έστω όπως εορτάστηκε τελικά ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου.
Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων μας έδωσε τη δυνατότητα να πούμε ότι “ναι πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας […]”

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα στο 1.20″ του βίντεο της τριτολογίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες Πέμπτη 11/11 από την Βουλή.

Όταν μιλά λοιπόν για τοπικούς άρχοντες ο πρωθυπουργός δεν μπορεί παρά να εννοεί τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα αλλά και τον Μητροπολίτη κ. Άνθιμο.

Για τον τελευταίο προφανώς, έγινε και η ιδιαίτερη αναφορά στους εορτασμούς για τον Άγιο Δημήτριο στις 26 Οκτωβρίου όπου οι ιερείς λειτουργούσαν χωρίς μάσκες ενώ υπήρχε παντού συνωστισμός και συγχρωτισμός. Το θέμα όμως δεν είναι ο Μητροπολίτης αλλά οι δύο αυτοδιοικητικοί που μάλιστα ανήκουν και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και βλέπουν την πόλη του να εξελίσσεται σε Μπέργκαμο.

Έχει η αυτοδιοίκηση λόγο στην διαχείριση της πανδημίας;

Απάντηση φυσικά σε αυτή την πρώτη πολύ σοβαρή αιχμή του πρωθυπουργού δεν υπήρξε δεδομένης της κρισιμότητας των στιγμών που αντιμετωπίζουν οι προαναφερθέντες  παράγοντες της πόλης.

Βέβαια την διαχείριση της πανδημίας τόσο στην κεντρική Μακεδονία όσο και αλλού, ανέλαβε εξαρχής το επιτελικό κράτος, ο ΕΟΔΥ και η πολιτική προστασία.

Ο ρόλος του πρώτου και του Δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης ήταν επικουρικός, γνωμοδοτικός και σε καμία περίπτωση τόσο αποφασιστικός όσο της κεντρικής Κυβέρνησης.

Αυτό αναδεικνύεται από τα πρώτα στοιχεία του ρεπορτάζ και ως “απάντηση” από κύκλους της αυτοδιοίκησης της πόλης που έπιασαν την ατάκα του πρωθυπουργού και ετοιμάζονται για τη μάχη της επόμενης μέρας.

Σήμερα πάντως προέχει η μάχη της διάσωσης των ασθενών. Αύριο έρχεται η ώρα του καταλογισμού και του επιμερισμού των ευθυνών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις