Από Δευτέρα ισχύει για όλους και για τους γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά στους σταθμούς αυτούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας. Δηλαδή μειωμένο ωράριο κατά 25% ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.

Ο ίδιος κάλεσε τους δημάρχους να απασχολήσουν το προσωπικό των δημοτικών δομών για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές, σε κοινωνικές υπηρεσίες όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να απασχολήσουν διοικητικό προσωπικό στη Δημοτική Αστυνομία για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων περιορισμού.

Το ελάχιστο ποσοστό τηλεργασίας στις επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι το 50%, χωρίς να αυξάνει το ήδη υπαρκτό όριο, τόνισε επίσης ο υπουργός. Όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν μόνο κατόπιν ραντεβού, ενώ θα υπάρχουν 3 ωράρια λειτουργίας στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης, αλλά και ευελιξία στο ωράριο εξυπηρέτησης, κατόπιν συνεννόησης με το κοινό.

Συνοπτικά σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο στο Δημόσιο οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για:

  •     Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.
  •     Τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50%
  •     Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα μείνουν σπίτι, είτε με τηλεργασία, είτε με άδεια.
  •     Οι γονείς μπορούν να μείνουν σπίτι είτε με ωράριο μειωμένο κατά 25%, είτε με συνεννόηση, είτε με χρήση άδειας, ώστε ο ένας από τους δύο γονείς να είναι σπίτι με τα παιδιά του.

Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας.

Όσον αφορά στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ αναλογικά για το διάστημα που οι εκπαιδευτικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές καθώς και επιστρεπτέα προκαταβολή, με υποχρέωση επιστροφής στο 50%.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, το προσωπικό στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς «πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλες υπηρεσίες από τους δήμους», για όσο διάστημα δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία παραμείνουν κλειστοί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις