Με παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρου Κόκκαλη, διατηρήθηκε η αυξημένη χρηματοδότηση των νησιών του Αιγαίου από την Κοινή Αγροτική Πολιτική για τα έτη 2021-2022.

«Νίκη για την Ελλάδα στον τρίλογο! Μετά από παρέμβασή μου & σκληρή διαπραγμάτευση πετύχαμε τη διατήρηση του αυξημένου προϋπολογισμού των νησιών του Αιγαίου για το 2021-22, παρά τις αντίθετες προτάσεις που είχαν μπει στο τραπέζι και τη σκληρή στάση του Συμβουλίου! #transitionalCAP», επισημαίνει σε ανάρτησή του στα social media, o κ. Πέτρος Κόκκαλης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουνίου 2020 είχε επιτευχθεί μερική συμφωνία στις τριμερείς διαπραγματεύσεις, μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου, Συμβουλίου και Επιτροπής, ως προς το περιεχόμενο και τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική). Το αποτέλεσμά της, κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αφού αναμένεται να φέρει σταθερότητα και ασφάλεια στον αγροτικό τομέα για τα επόμενα 2 χρόνια, δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ καθυστερεί.

Μεταξύ άλλων με βάση τη συμφωνία επιτεύχθηκαν τα εξής:

  • Οι επιδοτήσεις των αγροτών και η χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης, όπως οι επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα, η βιολογική γεωργία, δημόσια έργα στις αγροτικές περιοχές, συνεχίζονται απρόσκοπτα. Η νέα ΚΑΠ θα ξεκινήσει την 1/1/2023.
  • Η μεταβατική περίοδος εν ολίγοις θα διαρκέσει 2 χρόνια με τους όρους της ισχύουσας ΚΑΠ και με χρηματοδότηση από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.
  • Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται μεγαλύτερη διάρκεια για τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και για τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα και μέτρα για το κλίμα, μεγαλύτερη ευκολία πρόσβασης στα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων ή ασθενειών και επέκταση των προγραμμάτων στήριξης στον τομέα του ελαιόλαδου και των επιτραπέζιων ελιών ενώ τονίστηκε από το Κοινοβούλιο η αναγκαιότητα επανεξέτασης ενός αποτελεσματικότερου αποθεματικού κρίσεων στο μέλλον.

Έπειτα από παρέμβαση, του Ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη, μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη συνέχιση των πολύ επιτυχημένων προγραμμάτων του μεταβατικού κανονισμού και η διατήρηση, τουλάχιστον, του τρέχοντος επιπέδου στήριξης, για τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕ θα μπορέσει να δείξει την αλληλεγγύη και τη δέσμευσή της σε εκείνες τις περιοχές και τα νησιά, που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα μειονεκτήματα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις