Υπουργείο Εξωτερικών: Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ουδέποτε υπήρξε μυστική συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκ. Μέρκελ, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα. Επίσης, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι ο κ. Δένδιας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία και διευκρίνισε ότι εάν κάνουν το ίδιο με τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, αυτό θα σήμαινε ότι δεν είχαν μάθει το μάθημά τους. Ουδέποτε ο κ. Δένδιας, διευκρινίζεται, έκανε κάποιο χαρακτηρισμό απευθυνόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Εάν κάνεις τα ίδια πράγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη «αφέλεια»-και αυτός είναι ο ήπιος όρος θα έλεγα», ήταν η ακριβής φράση του υπουργού Εξωτερικών. Τέλος, όλες οι κινήσεις και οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στο Βερολίνο, γίνονται σε πλήρη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Η Τουρκία επιχειρεί να γκριζάρει 13 νησιά – Πως απαντά η Αθήνα

Συνεχίζει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας η Τουρκία ζητώντας μάλιστα την αποστρατιωτικοποίηση 13 νησιών του Αιγαίου τη στιγμή που η παράνομη Navtex για το Oruc Reis έληξε χθες Κυριακή και δεν ανανεώθηκε ενώ το σκάφος περίπου στις 9 χθες το βράδυ βγήκε από την περιοχή που είχε προσδιοριστεί από τη Navtex και ανέβασε ταχύτητα.

Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας που όλο αυτό το διάστημα διενεργεί ανενόχλητο έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έφτασε σε απόσταση 10 μιλίων από τη νήσο Στρογγύλη.

Την ίδια ώρα η Αθήνα επιχειρεί να κινητοποιήσει όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για την επιβολή κυρώσεων στο επερχόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα το οποίο καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να “αναλάβουν δράση και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις” σε βάρος της Τουρκίας.

Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία, ουσιαστικά μόλις μια ημέρα πριν από τη λήξη της ΝΑVΤΕΧ για το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο, απαιτεί την αναστολή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται για την Ρόδο, το Καστελόριζο, την Σαμοθράκη, τον Άγιο Ευστράτιο, την Χίο, τα Ψαρά, την Ικαρία, την Λήμνο, την Μυτιλήνη, την Σάμο, την Τήλο, την Χάλκη, και την Πάτμο. Φαίνεται πως η Άγκυρα, μερικές μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην οποία θα συζητηθούν πιθανές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, παίρνει θέση διατηρώντας ψηλά τους τόνους.

Απάντηση με τη «Μέδουσα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με πολυεθνικές ναυτικές ασκήσεις που προκαλούν εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Μάλιστα, ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα και στην προκλητικότητα που επιδεικνύει στην Αν. Μεσόγειο θα στείλει η άσκηση «Μέδουσα 10», η οποία θα διεξαχθεί από σήμερα στην Αίγυπτο και θα είναι σημαντικά αναβαθμισμένη, αφού για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν (εκτός από Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο) η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Είναι πλέον σαφές ότι ενεργοποιείται μία ισχυρή συμμαχία πέντε χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να ανακοπεί η παραβατικότητα της Τουρκίας που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών» από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου με 2 φρεγάτες με τα οργανικά τους ελικόπτερα, 1 υποβρύχιο, 1 αρματαγωγό, 4 αεροσκάφη F-16 τα οποία θα μετασταθμεύσουν στην Αίγυπτο και 4 αεροσκάφη F-16 τα οποία θα επιχειρούν από την έδρα τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις