Πολλά και δύσκολα τα ερωτήματα που τίθενται σχετικά με τα τεστ. Κατ΄ αρχάς έχουν μειωθεί και το ερώτημα είναι ποια υγειονομική σκοπιμότητα εξυπηρετεί τη συρρίκνωση του αριθμού τους.  Από την εξέταση των χθεσινών στοιχείων προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 11.372 τεστ (μοριακά και rapid), ενώ 5 μέρες πριν (στις 26/11) ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 31.518. Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για «ανάσα» και πτώση των κρουσμάτων ή θα βρεθεί η χώρα εκ νέου προ θλιβερών εκπλήξεων.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι τα συγκεκριμένα έγγραφα που έρχονται σε αντίθεση με τα λεχθέντα του ΕΟΔΥ και θέτουν σοβαρά τα τρία ερωτήματα στα οποία δεν έχουν απαντήσει ακόμα όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη.
Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας υποστήριξε ότι είναι ένα και μοναδικό το σύστημα καταγραφής ασθενών Covid 19, όμως, στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μαρτυρούν ότι ήδη τα διπλά αρχεία τηρούνται από τον Απρίλιο του 2020.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ,  το ένα και μοναδικό σύστημα είναι το  Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid 19 που λειτουργεί βάσει νόμου από τον Μάρτιο του 2020. Όμως  ένα μήνα μετά, τον Απρίλιο του 2020 ο ΕΟΔΥ με επιστολή του προς τα εργαστήρια ζητά να του αποστέλλουν τα στοιχεία των κρουσμάτων ανεξάρτητα από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Όπως αναφέρει το iatropedia, το έγγραφο που απεστάλη προς τα εργαστήρια στις 3 Απριλίου 2020 και ζητούσε:
«Τα εργαστήρια θα πρέπει να αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα των δειγμάτων που εξετάζουν στο πλαίσιο της εργαστηριακής επιτήρησης της νόσου, χρησιμοποιώντας το ειδικό τυποποιημένο αρχείο excel (διαθέσιμο εδώ) το οποίο θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση».


Η επιστολή ΕΟΔΥ προς τα εργαστήρια, 3 Απριλίου 2020, με την οποία ζητά να του στέλνονται τα αποτελέσματα

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΕφΣυν, ο ΕΟΔΥ έστειλε και νέα επιστολή προς τα εργαστήρια, στις 3 Νοεμβρίου, ζητώντας, να του αποσταλούν αναδρομικά τα στοιχεία από τον Μάιο. Ως αιτιολογία προβάλλεται στην επιστολή η εξαγωγή σημαντικών επιδημιολογικών δεικτών καθώς και η σύνταξη συγκεντρωτικών αναφορών.

Κρίσιμα ερωτήματα

Στις απαντήσεις που έδωσαν ο κ. Αρκουμανέας και οι Χαρδαλιάς, Μαγιορκίνης, δεν έχουν δοθεί απαντήσεις:

  • Γιατί ο ΕΟΔΥ ζήτησε από τα διαγνωστικά κέντρα ενώ είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν με τα ημερήσια αποτελέσματα των τεστ την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, να στέλνουν ξεχωριστή ενημέρωση στον ΕΟΔΥ;
  • Γιατί οι επιστήμονες δεν ενημερώνονται για το πόσα τεστ έγιναν ανά Περιφέρεια και ενημερώνονται μόνο για τα κρούσματα;
  • Γιατί δεν ανακοινώνονται αναλυτικά στην ημερήσια έκθεση για το πόσα είναι τα μοριακά τεστ που έχουν γίνει και πόσα τα rapid test;

Πολλοί επιστήμονες, υπογραμμίζουν ότι έστω και τώρα το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ, οφείλουν να αναθεωρήσουν τον τρόπο που διεξάγονται τα τεστ καθώς και το περιεχόμενο των επιδημιολογικών στοιχείων που δίνονται στη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις