Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σήμερα Δευτέρα 7/12 ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης» αναφέροντας μάλιστα πως »κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα. Η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου» συνέχισε.

«Εγινε μία εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και διαπιστώθηκε από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο του Συμβουλίου

«Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα, σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Σημειώνω ότι η UNCLOS, η Σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Την έχει επικυρώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης. Από εκεί και πέρα, λοιπόν, κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα», κατέληξε.

Δεν αποκλείουν τις κυρώσεις οι Γερμανοί

«Η Γερμανία έχει εργαστεί σκληρά για να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προτού συναντηθεί με τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέροντας πως θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων κατά της Τουρκίας, ο κ. Μάας υπογράμμισε πως δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες.

«Υπήρξαν πάρα πολλές προκλήσεις και εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου που απέτρεψαν τις άμεσες συνομιλίες», πρόσθεσε.

Αντίδραση Ερντογάν: Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στις απειλές της ΕΕ

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε πως «η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε απειλές στη διαμάχη της με την Ελλάδα και την Κύπρο για την Ανατολική Μεσόγειο». Η Τουρκία, ωστόσο, θα διαπραγματευόταν για τις αντικρουόμενες αξιώσεις και τα δικαιώματα για πιθανούς ενεργειακούς πόρους, πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, η χώρα μας δεν προκαλεί ποτέ ένταση, αλλά με ειρήνη, συνεργασία, δικαιοσύνη και εφαρμογή της δικαιοσύνης. Ο δρόμος προς αυτό περνά από διαπραγματεύσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό », δήλωσε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση για διάσκεψη που περιλαμβάνει όλους τους φορείς της περιοχής.

«Η Τουρκία δεν θα επέτρεπε μια «πειρατική νοοτροπία» που έδειξαν άλλες χώρες να την περιορίσουν σε μια στενή λωρίδα παράκτιων υδάτων. «Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμούς … Δεν θα επιτρέψουμε τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό», συνέχισε.

Διαβάστε ανάλυση για τον τρόπο που οδεύουμε στη Σύνοδο Κορυφής  την Πέμπτη 10/12.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις