Δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στην Αθήνα, αναφορικά με το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τα πρώτα μηνύματα που στέλνει το προσχέδιο συμπερασμάτων ενόψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά την  Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που προκύπτει μέχρι στιγμής είναι η προσπάθεια των ευρωπαίων εταίρων να διευρύνουν τον κατάλογο πιθανών κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες χωρίς, ωστόσο, να είναι ιδιαίτερα σκληρές αυτές οι κυρώσεις, ενώ κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα στο ερώτημα αν και πότε θα εφαρμοστούν.  Το τοπίο μέχρι στιγμής παραμένει «θολό», σε σχέση με το εάν οι «27» αποφασίσουν την άμεση επιβολή κυρώσεων, την Πέμπτη 10 ή την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από το προσχέδιο των συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  • Καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894 και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης
  • Καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή, να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021
  • Η  ΕΕ θα επιδιώξει να συντονίσει αυτά τα θέματα με τις ΗΠΑ.

Στο δείπνο

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να ζητήσει από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής να συνεχίσει τις προετοιμασίες της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο Σαρλ Μισέλ ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία θα συζητηθούν στο δείπνο, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ μετά την εκλογή Μπάιντεν έχουν εισέλθει σε νέα φάση.

«Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα ήθελα να αντιμετωπίσουμε τη σημαντική διεθνή ατζέντα μας. Μετά τις εκλογές, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια νέα φάση και πρέπει να θέσουμε τη βάση για μια ισχυρή και ισότιμη εταιρική σχέση. Όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, θα επιστρέψουμε επίσης στις σχέσεις με την Τουρκία», σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η στάση της Μέρκελ

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ σε ομιλία της το πρωί της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου 2020 στη γερμανική βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, απέφυγε να αποκαλύψει οτιδήποτε για τη στάση που θα τηρήσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, κι ενώ η ΕΕ δείχνει να περιορίζεται σε «ευχολόγια» για την απόσυρση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν διστάζει να προκαλεί αγνοώντας κάθε έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ απείλησε τους «27» να μην επιβάλλουν κυρώσεις, καθώς όπως υποστήριξε λόγω της γεωγραφίας η Ευρώπη έχει ανάγκη την Τουρκία. Η Άγκυρα, το τελευταίο διάστημα κατηγορεί την Ελλάδα ότι αυτή είναι που αρνείται το διάλογο και όχι η ίδια η Τουρκία.

Μητσοτάκης: Να στείλε σαφές μήνυμα η ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι θα υποστεί συνέπειες καθώς απώλεσε την ευκαιρία που της δόθηκε τους τελευταίους μήνες για να αποκλιμακώσει την ένταση και τις προκλήσεις.


Μάλιστα ο πρωθυπουργός κράτησε στο τραπέζι των συζητήσεων της ΕΕ το εμπάργκο όπλων, το οποίο ουσιαστικά στηρίζουν ακόμα και γερμανοί ευρωβουλευτές. Ωστόσο δεν είναι σαφές με ποια απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής, θα είναι ικανοποιημένη η Ελλάδα και θα μπορεί να πει ότι πέτυχε το στόχο της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις