Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να σχολιάσει τις σημερινές ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη των περιοριστικών μέτρων ενόψει εορτών. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κάναμε το σωστό».

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι γίνεται το σωστό και το επιβεβλημένο και υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι εναρμονισμένα με τις υποδείξεις των ειδικών.

Κληθείς να απαντήσει αναφορικά με το αν υπάρχει κάποιο νέο ισχυρό πακέτο που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, γνωρίζοντας και τις προτάσεις Πισσαρίδη, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που μετράει «πάνω απ’ όλα είναι η προστασία ανθρώπινης της ζωής και της δημόσιας υγείας και λυπάμαι που τα κρούσματα δεν μειώθηκαν με μεγάλη ταχύτητα, ώστε να μας επιτρέψει να ανοίξουμε πλήρως το λιανεμπόριο για τα Χριστούγεννα» και διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες μαγαζιών της λιανικής πως η πολιτεία «θα στέκεται δίπλα τους, όπως έκανε μέχρι τώρα, για να περάσουν αυτή την περιπέτεια».

Είπε ότι στον προϋπολογισμό που ξεκινά να συζητείται υπάρχουν ταμειακές προβλέψεις στήριξης της οικονομίας τουλάχιστον για ένα τρίμηνο ακόμη, «και θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε σήμερα και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επιχειρήσεις που θα δουν σημαντική μείωση τζίρου θα μπορέσουν να αποζημιωθούν μέσα από το εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

«Καταφέραμε να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι τα εισοδήματα για κάποιους έχουν μειωθεί. Στόχος μας η προστασία των χαμηλών εισοδημάτων. Θα το κάνουμε πράξη για όσο χρόνο χρειάζεται. Έχουμε στον ορίζοντα το εμβόλιο, που θα μας επιτρέψει να εμβολιαστεί ένα τέτοιο ποσοστό του πληθυσμού ώστε να πούμε ότι αφήσαμε πίσω μας τον εφιάλτη», είπε ο πρωθυπουργός, και κατέληξε λέγοντας ότι είναι επιβεβλημένο να προσέξουμε διπλά αυτές τις μέρες με τις μετακινήσεις στα σπίτια, μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις