Ο Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε πως υπάρχουν 42 ελληνικές και διεθνείς μελέτες που υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη το 2021 θα είναι ισχυρή, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τη μελέτη του ΟΟΣΑ, γιατί “επενδύει στην καταστροφή της χώρας”, όπως ανέφερε. Και πρόσθεσε πως καταθέτει τις εκτιμήσεις 42 οργανισμών, οίκων αξιολόγησης, τραπεζών, κέντρων μελετών κ.α. από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που με βάση “σημερινά δεδομένα“, λένε ότι η Ελλάδα θα έχει ύφεση 8,9% το 2020 (εμείς υποστηρίζουμε 10,5%) και ανάπτυξη 4,1% το 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα τρέξει το 2021 με ανάπτυξη 5%, το ΔΝΤ με ανάπτυξη5,7%, το “Focus Economics Consensus” με 4,5%, ενώ έχουμε και τις αναλύσεις του ΣΕΤΕ, των τραπεζών, των πάντων, ανέφερε ο υπουργός.

“Επικαλείστε την έκθεση του ΟΟΣΑ κάνοντας το ίδιο λάθος που είχατε κάνει τον Απρίλιο όταν ο οργανισμός έλεγε ότι η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας θα είναι 35% και το άλλαξε” πρόσθεσε. Απαντώντας σε επικρίσεις για συνεχείς αλλαγές των προβλέψεων της κυβέρνησης, είπε ότι “οι αλλαγές στις προβλέψεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι συνεχείς”. “Μόνο η ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει εκτιμήσεις από τον Απρίλιο; Δεν έχετε δει τι έχει γίνει με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, της Επιτροπής, της ισπανικής κυβέρνησης; Τον Μάρτιο, όλοι αυτοί υποστήριζαν ότι η Ευρώπη θα έχει ανάπτυξη. Δείτε τον σχετικό πίνακα και πείτε μου μια χώρα που να μην έχει μεταβάλει τις εκτιμήσεις της από τον περασμένο Απρίλιο”, παρατήρησε.

“Εάν δεν σας αρέσουν οι εκτιμήσεις των χωρών, διαβάστε τουλάχιστον την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, ο επικεφαλής της οποίας ήταν πολύ κοντά σε εσάς. Η έκθεση του Μαΐου υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 2%, στη συνέχεια έλεγε ότι, ανάλογα με σενάρια, η ύφεση το 2020 θα μπορούσε να είναι από 4% μέχρι 9,5%” σημείωσε εξάλλου, απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Επίθεση” Σκουρλέτη σε Θεοχάρη

Νωρίτερα, τον λόγο είχε πάρει και ο Πάνος Σκουρλετης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη, για το άνοιγμα του Τουρισμού:  “Έχετε αναλογιστεί πόσο μεγάλη ζημιά έγινε, χάριν αυτών των πενιχρών εσόδων, στον τουρισμό για του χρόνου; Γιατί τώρα κλείνονται τα συμβόλαια και τώρα η χώρα μας δεν πάει καλά στην υγεία, όπως λέτε. Είναι πρώτη σε θανάτους -τον τελευταίο μήνα- ανά 100.000 κατοίκους. Και έρχεστε εδώ και λέτε ότι είστε και πετυχημένοι;” ανέφερε.

Κεραμέως: Αυξάνεται η χρηματοδότηση στην Παιδεία

Παίρνοντας νωρίτερα τον λόγο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως,  δήλωσε πως παρά τις δυσκολίες, αυξάνεται το συνολικό ποσό για την Παιδεία, κατά 142 εκ ευρώ (+2,5%). Μιλώντας για τα τρία συστατικά στοιχεία του προϋπολογισμού για την Παιδεία, είπε ότι είναι 1. οι μόνιμοι διορισμοί στη γενική και ειδική εκπαίδευση, 2. οι στοχευμένες αυξήσεις στον τακτικό προϋπολογισμό και 3. οι αυξήσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενός μείγματος ανάπτυξης του εκπαιδευτικού συστήματος, ποιοτικής του διεύρυνσης, ψηφιακού μετασχηματισμού , κοινωνικής μέριμνας, και συμπερίληψης όλων.

Πρώτο μέλημά μας, υπογράμμισε, είναι να σταθούμε δίπλα σε κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, ειδικότερα εν μέσω πανδημίας, να αφουγκραστούμε τις δυσκολίες τους, τα προβλήματά τους, τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους” ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Πέτσας: Μέτρα στήριξης 31,5 δισ. σε έναν χρόνο

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Επικρατείας, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε πως “συνεχίζουμε το 2021 (…) με συνετό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που εμπεδώνει την εμπιστοσύνη, συνδυάζοντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης από την πανδημία με μόνιμα μέτρα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που αφήνουν μεγαλύτερο εισόδημα στην τσέπη των εργαζομένων και κάνουν πιο ελκυστική την ανάληψη επενδύσεων, που φέρνουν δουλειές και ανάπτυξη στον τόπο”.

Επισήμανε δε ότι με το αποθεματικό ύψους 7,5 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για τα προσωρινά μέτρα το 2021 μαζί με τα 24 δισ. ευρώ το 2020, “η συνολική στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας από το κράτος θα φτάσει σε ένα χρόνο τα 31,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή όσο θα πάρουμε περίπου, τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ”.

Κατρούγκαλος: Παταγώδης αποτυχία στη Σύνοδο

Έντονη κριτική στη κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εστιάζοντας κυρίως στα εθνικά θέματα και στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα οποία χαρακτήρισε “παταγώδη αποτυχία για τα συμφέροντα της Ελλάδος”, εξαπέλυσε ο τομεάρχης Εξωτερικώντου ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.  “Δυστυχώς, αυτά που έχω να προσάψω στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική ξεπερνούν κατά πολύ τα ατοπήματα του προϋπολογισμού. Στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης κατέγραψε μια παταγώδη αποτυχία και φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για αυτό”.

“Δεν πρόκειται για ένα μικρό βήμα μπροστά όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά για πολλά βήματα πίσω. Ούτε λέξη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο συμβούλιο αυτό. Ενώ ο Πρωθυπουργός ήδη από τον Σεπτέμβριο ως μόνη επιλογή περιέγραφε την ανάγκη να ληφθεί παρόμοια απόφαση. Ο ίδιος, για να δικαιολογήσει την ίδια αποτυχία στο επόμενο συμβούλιο από αυτό του Οκτωβρίου μας έλεγε ότι δύο μήνες προθεσμία δόθηκε στην Τουρκία και τον Δεκέμβριο αν δε συμμορφωθεί θα έχουμε κυρώσεις που θα «δαγκώνουν» κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Και η Τουρκία όχι απλώς δεν συμμορφώθηκε, αποχαλινώθηκε. Είχαμε έρευνες κάτω και από τα 12 μίλια, παράνομες εντός της υφαλοκρηπίδας μας, navtex που απειλούσαν, έρευνες και κάτω από τα 6 μίλια” σημείωσε.

Να σημειωθεί πως ο Προϋπολογισμός του 2021 θα τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ της Τρίτης.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις