Η επιστολή, την οποία υπογράφει μεταξύ άλλων ο κος Γκίκας Μαγιορκίνης, είχε σταλθεί στις 16 Μαρτίου. Αποδέκτες της ήταν, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Υγείας, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, καθώς και η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Οι εννέα επιστήμονες ζητούσαν από την κυβέρνηση την κατάρτιση σχεδίου «για επιθετικό και εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο για Sars-Cov-2 στην Ελλάδα». Οι καθηγητές επικαλούνταν τα ευεργετικά αποτελέσματα των εκτεταμένων ελέγχων σε χώρες όπως της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης. Επίσης ειδοποιούσαν πως «ήδη υπάρχουν και φαίνεται ότι θα ενταθούν τα προβλήματα διαθεσιμότητας αντιδραστηρίων για τις πιο εξελιγμένες μεθόδους εξέτασης (διαγνωστικά kits) και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε να μη μείνει η Ελλάδα χωρίς δυνατότητα εξέτασης ασθενών για τον ιό».

Οι καθηγητές πρότειναν την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων διαγνωστικών υποδομών της χώρας, τόσο σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο, όσο και με νοσοκομειακά εργαστήρια, ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες για τεστ, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα χιλιάδων τεστ καθημερινά, προκειμένου «να αντιμετωπιστεί καλύτερα η επιδημία και να λαμβάνονται πιο αποτελεσματικά μέτρα στο σωστό χρόνο».

EUROKNISSI

Οι ίδιο έθεταν ως στόχους, τη συμβολή στην κάλυψη άμεσων αναγκών για εξέταση με βάση το υπάρχον σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αριθμός των ασθενών αυξάνει εκθετικά, την εντατική παρακολούθηση θετικών στα τεστ ατόμων ώστε να γίνεται γρήγορα απομόνωση των ίδιων και των ατόμων του άμεσου περιβάλλοντός τους, καθώς και την ανάγκη screening στον πληθυσμό, με συγκεκριμένο σχέδιο για να κατανοήσουμε τη δυναμική και να προβλέψουμε γενικευμένες ή εστιασμένες εξάρσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις