Επικοινωνία είχε ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, Βένκο Φιλίπτσε, με τον Έλληνα ομόλογό του, Βασίλη Κικίλια, για το θέμα των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον κ. Φιλίπτσε, ο κ. Κικίλιας του μετέφερε τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να βοηθήσει τη Βόρεια Μακεδονία στη μάχη της κατά της πανδημίας, αποστέλλοντας εμβόλια από την πρώτη παρτίδα που θα φτάσει στην Αθήνα.

Συνολικά η Βόρεια Μακεδονία διαπραγματεύεται για την προμήθεια περισσότερων από 800.000 εμβολίων κατά του κορονοϊού από τρεις διαφορετικούς μηχανισμούς. Εκτός από τον COVAX, ο οποίος ήταν ο πρώτος διαθέσιμος μηχανισμός για την πρόσβαση των χωρών στο μελλοντικό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, η χώρα προχώρησε και σε απευθείας συμφωνίες με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για την παροχή ποσότητας εμβολίων. Την προηγούμενη εβδομάδα η γειτονική χώρα κατέβαλε την προκαταβολή για την αγορά 833.000 εμβολίων, για περίπου 400.000 πολίτες.

Εκτός από την προμήθεια μέσω του μηχανισμού COVAX, πραγματοποιήθηκε άμεση επαφή με την Pfizer και την AstraZeneca. Ο τρίτος μηχανισμός είναι μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει παραγγείλει 200 εκατομμύρια εμβόλια για τα κράτη μέλη και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις για ευρωπαϊκές χώρες εκτός της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της 24ης συζήτησης του Economist στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε δεσμευθεί ότι η Ελλάδα θα ζητήσει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φτάσουν τα εμβόλια κατά του ιού το ταχύτερο δυνατό δεδομένου ότι πρώτα προμηθεύονται τα κράτη-μέλη και μετά από περίπου 20 μέρες τα υποψήφια μέλη. «Αυτό ήταν μια έκφραση φιλίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Μολύνθηκαν 73.851 – Ανάρρωσαν 50.046 – Κατέληξαν 2.147

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που διαγνώστηκε στη γειτονική χώρα από την αρχή της επιδημίας αγγίζει τα 73.851. Ο αριθμός των ασθενών που έχουν αναρρώσει φτάνει τους 50.046, ενώ 2.147 έχασαν τη ζωή τους από τον ιό μέχρι στιγμής. Συνολικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων σήμερα είναι 21.658. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε περιφερειακούς δήμους των Σκοπίων αλλά και στο κέντρο της πόλης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις