Εφόσον όλοι τηρήσουμε τα μέτρα για τον κορονοϊό δεν θα χρειαστεί παράταση του lockdown πέραν της 7ης Ιανουαρίου του 2021 υποστήριξε ο Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια του briefing.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για Δυτική Αττική και Κοζάνη όπου το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό. Ωστόσο, όπως είπε χρειάζεται όλοι να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα και όχι μόνο στις επιβαρυμένες περιοχές αλλά στο σύνολο της χώρας.

«Στη χώρα μας από σήμερα στις 6 το πρωί όλοι όσοι εισέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο υποχρεούνται να παραμένουν σε κατ΄οίκον απομόνωση επτά ημερών αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείο Υγείας θα αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα που διαμορφώνονται και θα επανέλθει με νέες εισηγήσεις», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

«Στην περιφέρεια Δυτικής Αττικής και Κοζάνης το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό. Κάνουμε έκκληση άλλη μία φορά, όχι μόνο στους κατοίκους των επιβαρυμένων περιοχών αλλά στους πολίτες όλης της χώρας να μη χαλαρώσουμε τις εορταστικές ημέρες. Όλοι έχουμε κουραστεί από την καραντίνα που μας απομάκρυνε από τους αγαπημένους μας αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε μία συνάντηση λίγων ωρών να απειλήσει τις ζωές μας και να καταστρέψει όλα όσα πετύχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως τα σπίτια μας μπορεί να γίνουν γιορτή για τον ιό και όχι για μας. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς ούτε για λάθη, ούτε για ρίσκο», σημείωσε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τον εμβολιασμό, δήλωσε πως σήμερα συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της Pfizer. Συμπλήρωσε πως κάθε χώρα θα λαμβάνει αριθμό παρτίδων με βάση τον πληθυσμό. Οι πρώτες παρτίδες θα φτάσουν στην Ελλάδα 26 Δεκεμβρίου και 27 ξεκινάνε οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς, με προτεραιότητα στους εργαζόμενους στον τομέα Υγείας.

Θα ακολουθήσουν Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και πολίτες άνω των 65 ετών.

Υπενθύμισε ότι από σήμερα -και κάθε Δευτέρα- θα πραγματοποιείται ενημέρωση για το εμβόλιο από το υπουργείο Υγείας.

Σε ερώτηση αν έχει καταλήξει η κυβέρνηση στο κατά πόσο θα ήταν προτιμότερο να παραταθεί το lockdown μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου ώστε να συνεχίσει να είναι ομαλότερη η καταγραφή κρουσμάτων ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Νομίζω ότι το πλάνο το ξέρετε και σε αυτό το πλάνο μένουμε. Είμαστε σήμερα 21 Δεκεμβρίου, το πλάνο έχει περιοριστικά μέτρα μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου επομένως αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα αυτές τις ημέρες, φαίνεται το επιδημιολογικό φορτίο να πέφτει αργά , ίσως βραδύτερα από ότι περιμέναμε ή από όσο θα θέλαμε αλλά πέφτει το επιδημιολογικό φορτίο, πέφτει ο αριθμός των εισαγωγών, πέφτει ο αριθμός των διασωληνωμένων ας φροντίσουμε αυτές τις υπόλοιπες δεκαπέντε ημέρες περίπου με τη συμπεριφορά μας να μη θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την καλή πορεία και ιδίως μέσα στις γιορτές αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα χρειαστεί καμία παράταση άλλων μέτρων».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο αυξημένων μέτρων την Πρωτοχρονιά εφόσον κατά τα Χριστούγεννα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, απάντησε: «Φυσικά».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις