Στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2021 αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο ίδιος εκτίμησε πως ο χαμένος χρόνος, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, μπορεί να αναπληρωθεί μόνο με την άμεση υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Αυτά σχολίασε σε ημερίδα που διοργάνωσε η ιστοσελίδα thebest.gr, με τίτλο «Η επόμενη ημέρα στη Δυτική Ελλάδα».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2021 στον τομέα ευθύνης του. Ο ίδιος είπε, πως η ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής των δήμων και ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα είναι δύο από τους βασικούς πυλώνες πολιτικής όπου το υπουργείο Εσωτερικών, ήδη, έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το εμβληματικό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Όπως είπε το πρόγραμμα «έχει διασφαλισμένους πόρους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτούνται έργα πνοής σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, έργα που ενισχύουν την τοπική οικονομία και δημιουργούν ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές». Ακόμη, ανέφερε ότι «στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα περί τις 40.000 θέσεις εργασίας», προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μία πολύτιμη επένδυση στις δύσκολες μέρες που διανύουμε και σε αυτές που θα έρθουν εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού, αφού οι θέσεις εργασίας είναι κρίσιμος παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Την ίδια ώρα, δρομολογεί μία σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων, όπως ο εκσυγχρονισμός του ΑΣΕΠ, ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, δήμων και περιφερειών, μέσω της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης κ.ά. «Στόχος μας είναι το τέλος της δοκιμασίας του κορονοϊού να βρει την Ελλάδα θωρακισμένη, ώστε να μπορεί να τρέξει γρήγορα και να κερδίσει χρόνο για την επανεκκίνηση της οικονομίας», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ και έκανε λόγο για μία «εμβληματική μεταρρύθμιση», που, όπως σημείωσε, «συμβάλλει στη λειτουργία του Δημοσίου και τη δημιουργία ενός κρατικού μηχανισμού, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και αποτελεί στήριγμα στην υγιή επιχειρηματικότητα».

«Αξίωμά μας είναι ότι στο Δημόσιο πρέπει να υπηρετήσουν εκείνοι που όχι μόνο έχουν τα προσόντα αλλά και που αξίζουν να εργάζονται σε αυτό. Θέλουμε στελέχη με δυναμική, που επιθυμούν να εφαρμόσουν στην πράξη αυτές τις γνώσεις, με στόχο να γίνει ο δημόσιος τομέας πιο λειτουργικός, πιο αποτελεσματικός, πιο χρήσιμος, σε κάθε πολίτη και στην οικονομία της χώρας», πρόσθεσε.

Στην ημερίδα μίλησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, επισημαίνοντας ότι «δεν είμαστε απλώς μπροστά στα δύσκολα, αλλά είμαστε μπροστά σε έναν Γολγοθά, ο οποίος έχει και την υγειονομική και την οικονομική του πλευρά». Ακόμη, ανέφερε ότι «υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται στο απόλυτο αδιέξοδο» και φέρνοντας ως παράδειγμα τις επιχειρήσεις εστίασης, είπε ότι «είναι βυθισμένες στην απόλυτη άβυσσο και έχουν καταρρεύσει από κάθε άποψη». «Η μόνη λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή» συνέχισε, «μπορεί να προέλθει μόνο από το κράτος, διότι έτσι έχει γίνει σε όλες τις κρίσεις και του υγειονομικού και του οικονομικού χαρακτήρα».

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, σημείωσε ότι «είναι αναμφίβολο πως η επιτυχία στην ανάκαμψη από τη μεγάλη πανδημία και την οικονομική κρίση που βιώνουμε, θα κριθεί και από την ικανότητα που έχουμε να εντάξουμε τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ή αυτό που λέμε ψηφιακό μετασχηματισμό, στην καθημερινότητα του Έλληνα αποτελεσματικά με κοινωνικό και δίκαιο τρόπο».

Όπως εξήγησε, «εκεί που έγιναν μεγάλες προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας και εμφανίστηκαν μακροπρόθεσμα οφέλη, στη μείωση του κόστους για το δημόσιο, στην παραγωγικότητα, σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής για όλους τους πολίτες». Επίσης, τόνισε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός που υλοποιούμε, είναι προτεραιότητα για το Πανεπιστήμιο Πατρών και ήδη έχουμε ωριμάσει πολύ σημαντικά έργα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις