Αιχμηρά ήταν τα σχόλια της αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ηλιόπουλος: Καμία αλλαγή στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να προστατεύσει τον κ. Μητσοτάκη από την πολιτική φθορά

«Είναι ένδειξη ανευθυνότητας της κυβέρνησης να τροφοδοτεί σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού, αντί να συζητά πώς θα ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ.

«Από τις έξι” ενώ αναφερόμενος στον ανασχηματισμό είπε: «Καμία αλλαγή στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να προστατεύσει τον κ. Μητσοτάκη από την πολιτική φθορά που έχει ήδη ξεκινήσει».

«Η κυβέρνηση φέρει ξεκάθαρη ευθύνη για την τραγωδία που βιώνουμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, όταν στη διάρκεια δύο μηνών lockdown έχουμε θρηνήσει 4.331 συμπολίτες μας» είπε ο κ. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα περιορισμού από μόνα τους δε δουλεύουν, εφόσον δεν συνδυάζονται από μέτρα που προστατεύουν ουσιαστικά τη δημόσια υγεία». Αναφερθείς στο άνοιγμα των σχολείων, άσκησε κριτική στον κυβερνητικό εκπρόσωπο λέγοντας ότι «έσπευσε να προαναγγείλει την επαναλειτουργία τους, χωρίς να συνεδριάσει η επιτροπή των επιστημόνων που είναι αρμόδια για να προτείνει κάτι τέτοιο» και τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο είναι τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια, να έχουν γίνει πρώτα τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς -και να γίνονται διαρκώς- αλλά και να υπάρξουν μέτρα αραίωσης των μαθητών στις τάξεις».

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, έκανε λόγο για «τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, οι οποίες δεν περιορίζονται στο κυβερνητικό πλιάτσικο που έγινε τις πρώτες μέρες, με στελέχη της κυβέρνησης να παίρνουν τα εμβόλια που προορίζονταν για υγειονομικούς». «Οι ευθύνες συνεχίζονται με το γεγονός ότι ενώ έχουν φτάσει σχεδόν 96.000 εμβόλια στη χώρα, μέχρι χθες έχουν γίνει λιγότεροι από 4.000 εμβολιασμοί, ενώ καθημερινά έχουμε καταγγελίες από υγειονομικούς ότι αναβάλλονται εμβολιασμοί», εξήγησε.

Γιαννούλης: Ποιος ανασχηματισμός; Να σωθεί η χώρα από μία ανίκανη κυβέρνηση

«Η αλλαγή των προσώπων στην κυβέρνηση θα αλλάξει και τις ακολουθούμενες πολιτικές; Το μείζον είναι να σωθεί η χώρα από μία ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνηση», τόνισε ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Γιαννούλης

Ο κ. Γιαννούλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι «Ο ανασχηματισμός είναι άλλη μία κίνηση που θα επιβεβαιώσει πως ο κύριος Μητσοτάκης θεωρεί τον εαυτό του μονάρχη, που όταν οι αυλικοί διαφωνούν έρχεται με ένα βασιλικό διάταγμα και επιβάλει την λύση».

«Θα αλλάξει το νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως για την εξομοίωση των των τίτλων σπουδών των Κολλεγίων με αυτούς των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών; Όχι.

Θα επαναπροσληφθούν οι 600 νέοι επιστήμονες στον ΕΦΚΑ αντί των συνταξιούχων που προκρίνει η κυβέρνηση; Όχι.

Θα αλλάξει κάτι για το ιδιωτικό χρέος και το νέο πτωχευτικό κώδικα; Όχι», υπογράμμισε.

«Θεωρώ αδιανόητο να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς να έχουν γίνει υποχρεωτικά τεστ στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πρέπει να είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννούλης.

ΚΙΝΑΛ: Κλίνατε επί δεξιά

Με επικριτικά σχόλια υποδέχτηκε το ΚΙΝΑΛ τον κυβερνητικό ανασχηματισμό για τον οποίο τόνισε ότι βγαίνει ενισχυμένη η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, ενώ αρνητικά σχολιάζεται και το πολυάριθμο σχήμα.

Το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για άσκηση κομματικής ισορροπίας επισημαίνονται ότι η φθορά της κυβέρνησης επιταχύνεται.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ αναφέρει:

«Κλίνατε επί δεξιά, είναι το μήνυμα του ανασχηματισμού. Το δήθεν «νέο ξεκίνημα» ενισχύει την πιο δεξιά πτέρυγα της ΝΔ.

Είναι άσκηση κομματικής ισορροπίας που οδηγεί σε Κυβέρνηση μαμούθ, αντί του δήθεν επιτελικού σχήματος.

Οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτε πια από αυτούς. Η φθορά τους επιταχύνεται».

ΚΚΕ: “Επικύρωση” των εγκληματικών ευθυνών στη διαχείριση κρίσιμων τομέων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός σηματοδοτεί δύο πράγματα: αφενός την επιδίωξη για πιο αποτελεσματική προώθηση του αντιλαϊκού έργου, αφετέρου την “επικύρωση” των εγκληματικών ευθυνών στη διαχείριση κρίσιμων τομέων, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές ήταν προϊόν συνειδητής πολιτικής επιλογής και όχι αστοχίας κάποιων υπουργών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε συγκεκριμένα υπουργεία, π.χ. Εργασίας, επιλέγονται γνωστοί “άνθρωποι ειδικών αποστολών”, προκειμένου να φέρουν σε πέρας τις περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Συνεπώς, δεν πρόκειται για “επανεκκίνηση”, αλλά για “επιτάχυνση” της πολιτικής που θυσιάζει συνεχώς τις λαϊκές ανάγκες, για να υπηρετήσει τις προτεραιότητες και τις στοχεύσεις του κεφαλαίου. Το συμπέρασμα αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο φανερό, όσους επικοινωνιακούς χειρισμούς κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση.

Για το λαό δεν μπορεί να υπάρχει ούτε περίοδος χάριτος, ούτε πολύ περισσότερο εμπιστοσύνη στο νέο κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ. Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει η λαϊκή παρέμβαση και πάλη, για να ηττηθεί η πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και τα δικαιώματά του, ανεξαρτήτως κυβερνητικού σχήματος.

Κοτζιάς: Η αλλαγή στο ΥΠΕΣ δείχνει εκλογές και είδος εκλογών

«Ανασχηματισμός κυβέρνησης ΝΔ: έφυγε ένας πρώην κνίτης (τότε της επιρροής Ανδρουλάκη) , και ανέλαβε τη θέση του ένας πρώην επενιτης. Αλλαγή στο Υπουργείο Εσωτερικών δείχνει εκλογές και το είδος των εκλογών που κάποιοι θα θέλανε. Σε αυτή την κατεύθυνση και η αλλαγή του Βρουτση» το σχόλιο tweet του Νίκου Κοτζιά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις