Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει σήμερα Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ιδιωτική συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Αλβανό πρωθυπουργό, στο οποίο θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών.

Στην ατζέντα των συζητήσεών τους θα είναι αρχικά να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για το συνυποσχετικό της προσφυγής της Ελλάδας και της Αλβανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ακόμα θα μιλήσουν για την χάραξη ΑΟΖ μεταξύ τους και για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων, στα 12 μίλια όπως επιδιώκει η Ελλάδα. Ό, τι έγινε δηλαδή με την Ιταλία, για το οποίο o κύριος Ράμα είχε δηλώσει ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα αναφορικά με το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη των οριζοντίων γραμμών στο Ιόνιο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, το σχετικό νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα, σημείωσε.

Εξάλλου, η παραπομπή στη Χάγη, προϋποθέτει οι δύο χώρες να συμφωνήσουν στη σύνταξη ενός συνυποσχετικού, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα καθώς πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στις σημερινές συζητήσεις να υπάρξει ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που θα διευκολύνει και τον Αλβανό Πρωθυπουργό ο οποίος δέχεται πιέσεις για το ζήτημα στο εσωτερικό.

Η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα έρχεται αμέσως μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία όπου υπεγράφη η ίδρυση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου ανάμεσα σε Τίρανα και Αγκυρα ενώ συζητήθηκαν και θέματα ευρύτερης συνεργασίας στο στρατιωτικό τομέα και στην ασφάλεια. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Ράμα στην Τουρκία ήταν αιφνιδιαστική καθώς δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως από την αλβανική κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι τις προηγούμενες μέρες ο Έντι Ράμα επισκέφθηκε την Τουρκία , είναι πολύ πιθανό να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στην Αθήνα ως προς τη διαδικασία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών.

Μιλώντας, πάντως, σε τηλεοπτικό σταθμό ο δημοσιογράφος Μπατόν Χατζίου δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Έντι Ράμα «έχει αναλάβει να φέρει Αθήνα και Άγκυρα κοντά» σε διαπραγματεύσεις, δίχως να διευκρινίζει κάτι περισσότερο. Ο κ. Χατζίου είναι δημοσιογράφος και θεωρείται άνθρωπος του στενού κύκλου του Ράμα, χωρίς, πάντως, να έχει οποιοδήποτε συμβουλευτικό ρόλο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις